Neljä uutta kerrostaloa Katajaharjuun – Nykyiset rakennukset purettaisiin uusien tieltä

Karttakuva suunnittelualueesta. (Kuva: Helsingin kaupunki)

TEKSTI Katja Pesonen

Katajaharjussa on neljällä tontilla meneillään asemakaavan muutos, jonka tavoitteena on mahdollistaa neljän uuden viisikerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen tonteille. Tontit sijaitsevat Katajaharjuntien ja Luoteisväylän risteyksessä osoitteissa Katajaharjuntie 23 ja 25 sekä Luoteisväylä 35 ja 37.

Osoitteissa Katajaharjuntie 23 ja 25 ja Luoteisväylä 35 on nykyisin 60-luvulla rakennetut kolmikerroksiset asuinkerrostalot, osoitteessa Luoteisväylä 37 on yksikerroksinen 60-luvun omakotitalo. Rakennuksia ei ole arvioitu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi, joten ne purettaisiin uusien talojen tieltä.

Korttelialueet ovat yksityisomistuksessa ja kaavoitus on tullut vireille tontin omistajan hakemuksesta.

Helsingin kaupungin arkkitehti Miika Vuoristo kertoo yksittäisten tonttien olevan noin 1500 neliömetrin kokoisia. Suunnittelualueen yhteenlaskettu pinta-ala on noin 6200 neliötä.

”Rakennusmassat porrastetaan niin, että kadun varressa rakennus on kolmikerroksinen ja hieman taaempana rakennus nousee viisikerroksiseksi. Rakennusten väleihin sekä rakennusten ja kadun väliin istutetaan puita. Julkisivut ovat tiiliverhoiltuja. Taloihin tulee yhteensä arviolta 60 asuntoa. Autopaikat sijoittuvat kellariin rakennusten ja pihakannen alle”, Vuoristo kertoo.

Nykyisten rakennusten purkaminen voisi hänen mukaansa alkaa aikaisintaan kesällä 2023. Valitukset voivat viivästyttää aloittamista 1-2 vuodella. Varsinaisesta rakentamisaikataulusta päättää tontin omistaja.

Suunnitelmien osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavan valmisteluaineistoa on esillä 21.2.–18.3. Lauttasaaren kirjastossa, Pajalahdentie 10a, sekä verkkosivuilla.

Mielipiteet tulee esittää viimeistään 18.3. mennessä joko kirjallisesti osoitteeseen Helsingin kaupunki, Kirjaamo, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki tai sähköpostilla helsinki.kirjaamo@hel.fi.