Neljännes Lauttasaaren uudisasunnoista myymättä

Lauttasaareen valmistui viime vuonna kaksi suurta uudiskohdetta. Kolmas valmistuu keväällä. Markkina on vaikea, kauppa on käynyt sii-o-soo.

Särkiniemenpuisto nousee Särkiniementiellä. Kohde valmistuu rakennuttajan mukaan maaliskuussa.

TEKSTI ja KUVA Pete Suhonen

Lauttasaaressa on tällä hetkellä myynnissä 45 uudisasuntoa. Se on neljännes viime vuonna valmistuneista ja tänä keväänä valmistuvista yhteensä 175 asunnosta.

Viime syksynä saarelle valmistui kaksi suurta kohdetta: Lauttasaaren Linnahovi Lauttasaarentie 8:aan ja Helsingin Julius Gyldenintie 2:een. Linnahovin 43 asunnosta myymättä on neljä, Juliuksessa 5i asunnosta viisi. Haasteellisin myyntitilanne on Vattuniemen uudiskohteessa Särkiniementiellä. 81 asunnon yhtiöstä myymättä on yhä 36 asuntoa. Kohteen on määrä valmistua kuluvan kuun aikana.

Paluumuuttajia

Edellisen kerran selvitimme saaren uudiskohteiden myyntitilanteen kuusi kuukautta sitten elokuussa. Sen jälkeen kauppa on ollut tahmeaa kaikkialla Suomessa. Esimerkiksi Turussa myytiin vain yksi uusi asunto välittäjien kautta tammikuussa. Turun tautia Lauttasaaressa ei sentään podeta. Uudisasunto on käynyt Lauttasaaressa kaupaksi keskimäärin puolitoista kertaa kuukaudessa viimeisen puolen vuoden aikana.

Lauttasaarentie 8:sta on puolessa vuodessa myyty vähintään seitsemän asuntoa lisää. Rakennuttaja oli vuokrannut kohteen asunnoista elokuussa yhdeksän, mutta tiettävästi osa rakennuttajan asunnoistakin on jo myyty. Lauttasaarentiellä kaupan on enää perheasuntoja, kooltaan 76–103 neliötä.

Kohteen välittäjä on olosuhteisiin nähden tyytyväinen. Hintaan ei ole puututtu, mutta markkinointiaikana täkynä on tarjottu lahjakortteja Vepsäläiselle.

”Suositut alueet palautuvat nopeammin markkinakuopista ja Lauttasaari on hyvä alue. Lauttasaarentie 8 on edennyt hyvin, mutta tyytyväisyyteen on aihetta vasta kun kaikki on myyty”, Ilkka Välikoski Vendosta kertoo. Välikosken mukaan Linnahovin uusien asukkaiden keskuudessa on jonkin verran Lauttasaaren sisällä muuttavia, mutta erityisesti paluumuuttajia. Asuntokaupassa Välikoski on näkevinään piristymistä. ”Näytöillä on enemmän väkeä kuin viime vuoden lopulla”, hän sanoo.

Särkiniemessä vaikeaa

Pohjola Rakennuksella on kaksi kohdetta Lauttasaaressa. Myyntipäällikkö Virpi Niinivuon mukaan syyskuussa valmistunut Gyldenintie 2:n Helsingin Julius on myynyt hyvin haastava markkinatilanne huomioiden. ”Muutamia kaupan peruutuksia tuli, mutta asunnot myytiin nopeasti uudelleen”, Niinivuo kertoo. Myös liiketilat Gyldenintiellä on myyty.

Yhtiön toinen kohde, Särkiniementie 3:n Särkiniemenpuisto, on myynyt nihkeästi. Oikotie.fi-palvelussa on 81 asunnon yhtiöstä yhä myymättä 36 asuntoa. Puolessa vuodessa markkinasta on hävinnyt ainoastaan kolme huoneistoa.

”Kauppaneuvottelut ovat pitkiä. Pankit edellyttävät, että oma asunto on myyty ensin.  Särkiniementiellä on myytyjen asuntojen lisäksi varauksia viidestä asunnosta”, Niinivuo kertoo.

Elokuussa Suomen suurten kaupunkien asuntomarkkinassa näkyivät koronakriisin jälkivaikutukset, korkojen ja rakennuskustannusten nousu, asuntojen hintatason lasku ja yleinen taloussuhdanne. Vaikka paikallisia eroja asuntokaupan piristymisessä onkin nähtävissä, laulu on alkuvuonna vähintäänkin yhtä mollivoittoinen. Korot eivät ole tulleetkaan odotetusti alas. Lisäksi loppuvuonna ensiasunnon ostajia kiritti varainsiirtoverovapaus, joka loppui vuoden 2024 alussa