Nina Honkanen: Kuinka monta lasta on sairastuttava, jotta Lauttasaaressa suljetaan koulut?

Lauttasaarelainen kirjailija Nina Honkanen on ottanut oman lapsensa pois koulusta kotiopetukseen. (Kuva: Laura Malmivaara)

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaarelainen kirjailija Nina Honkanen ihmettelee Helsingin kaupungin toimia siinä, että Vattuniemen ala-asteen koulua pidetään auki siitä huolimatta, että yhteensä noin 60 oppilasta ja usea henkilönkunnan edustaja on laitettu kotikaranteeniin viime viikolla. Hän on ottanut oman 10-vuotiaan neljäsluokkalaisen poikansa pois koulusta kotiopetukseen. Koulu on järjestänyt etäopetusta Wilman kautta.

”Epävirallisten tietojen mukaan karanteenissa olleiden joukossa on diagnosoitu pari koronaan sairastunutta oppilasta ja yksi opettaja. Muun muassa Kangasalalla ja Forssassa vastaavassa tilanteessa koulut suljettiin heti. Mietityttää kuinka monta lasta on sairastuttava, että Lauttasaaressa päädytään samaan vastuulliseen vaihtoehtoon. Ja miten avoimista oppimistiloistaan kehutussa koulussa oletetaan, että vain altistuneiden oppilaiden kotikaranteeni riittäisi varotoimeksi estämään viruksen leviäminen”, hän pohtii.

Honkasella on neljä lasta, joista kolme on jo aikuisia. Esikoinen asuu Roomassa ja on viettänyt jo pari viikkoa vaimonsa kanssa kotona etätöitä tehden. Honkanen kuulee tämän kautta tarinoita arjesta maassa, joka on kokonaan eristetty.

”Siellä pääsee yksi ihminen kerrallaan kauppaan ja siinä välissä koko paikka desinfioidaan ennen kuin seuraava päästetään sisään ilman että kukaan kyseenalaistaa sitä. Ja on inhimillistä, että kaikesta tiedotuksesta huolimatta lapset saattavat koskea nenää, laittaa sormia suuhun ja sen jälkeen koskevat kaiteita. Silti Suomessa 500 oppilaan koulussa vähätellään tilanteen vakavuutta vaikka tartuntoja ja altistumisia on jo. Toistetaan vain, että THL:n suositusten mukaan mennään vaikka Aluehallintavirasto voisi päättää yksittäisen koulun sulkemisesta ilman valmiuslain käyttöönottoa.”

Honkanen toivoo, että Vattuniemen ala-asteen koulu laitettaisiin kiinni kahdeksi viikoksi ja tilat desinfioitaisiin läpikotaisin.

”Sairastuneiden hoito on kallista ja epidemian leviämisen estäminen paikallistasolla tulisi kansantaloudellisestikin halvemmaksi. Ja ovathan aika monet lapset vuosittain perheen anomilla viikon-pari lomamatkoilla eikä kukaan ole silloin huolissaan oppivelvollisuuden täyttymisestä”, hän muistuttaa.