Novitan piippu pätkäistään

TEKSTI Katja Pesonen

Novitan piipussa alkaa ikä näkyä. Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema ja 1950-luvulla valmistunut rakennus sijaitsee osoitteessa Kiviaidankatu 2. Se on tunnettu ensisijaisesti tuosta jylhästä piipusta, joka on omalla tavallaan yksi Lauttasaaren maamerkeistä ja vielä vahvempana nyt, kun vesitornia ei enää ole.

Nyt Novitan piippua odottaa remontti, tai oikeastaan muodonmuutos. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta on myöntänyt kiinteistölle luvan lyhentää piippua kymmenen metriä. 49,65 metriä korkeasta piipusta lähtee siis viidennes. Päätös perustuu piipusta tehtyyn kuntotutkimukseen, joka piipun olevan osittain sen verran huonossa kunnossa, että se voi olla riski. Useat viranomaiset ovat miettineet ratkaisuja siihen, kuinka piippu olisi parhainta kunnostaa, ettei sitä tarvitsisi purkaa. Myös museovirasto on osallistunut suunnitteluun. Lyhentäminen nähtiin parhaimmaksi vaihtoehdoksi.

Tarkkaa aikataulua lyhentämiselle ei ole vielä tässä vaiheessa päätetty.

Piippu ei ole ollut käytössä enää vuosiin vaan se on säilytetty muistona niin rakennuksen kuin koko alueen teollisesta historiasta. Rakennusta tai piippua ei ole suojeltu, mutta Vattuniemen suunnitteluperiaatteissa puhutaan siitä mahdollisuudesta, että rakennuksen kokonaishahmo piippuineen voitaisiin suojella asemakaavassa.