Pääkirjoitus: Asukasmäärä kasvaa, työpaikat katoavat

Työpaikoista on kadonnut viidennes Lauttasaaresta reilun kymmenen vuoden aikana.

Työpaikat katoavat Lauttasaaresta vauhdilla asukasmäärän kasvaessa. Vielä vuonna 2008 saarella oli yli 8 000 työpaikkaa, vuoden 2020 lopussa enää runsas 6 000. Samalla, kun Lauttasaaren väkiluku on kasvanut viidenneksen, viidennes työpaikoista on kadonnut. Kyse on hyvin lauttasaarelaisesta ilmiöstä. Helsingissä työpaikkojen määrä on kasvanut.

Työpaikkojen määrä on yksi alueen elinvoiman mittareista. Työntekijät tuovat elämää ja ennen kaikkea menestymisen edellytyksiä alueen liikkeille ja palveluille. Runsas työpaikkojen määrä on tehnyt Lauttasaaresta pienen kaupungin. Tuo ominaislaatu on väljähtymässä. Kehitys, jossa asukasmäärä kasvaa mutta työpaikat vähenevät, vie Lauttasaarta kohti nukkumalähiötä.

Työpaikkojen sijaintia ei voi määrätä, koska yritykset päättävät itse, missä toimintaansa harjoittavat. Vuokrataso ja markkinoiden sijainti ratkaisevat. Kaupunki voi kuitenkin vaikuttaa asiaan: painotetaanko alueen kaavoituksessa asuntoja vai liiketiloja? Vattuniemen ja Länsiväylän ympäristön suunnitelmien perusteella kaupungin tavoite on tuutata Lauttasaari täyteen asuntoja.

Vattuniemen keskuksen asemakaavaselostuksen mukaan uuteen keskukseen voidaan sijoittaa 2 000–2 400 työpaikkaa. Se on arviolta noin 500 työpaikkaa vähemmän kuin keskuksessa tällä hetkellä. Vaikka Vattuniemen keskus saa kaipaamansa päivityksen, osa purkamisen ja rakentamisen tieltä väistyvistä työpaikoista ja palveluista ei siis palaa koskaan uusiin tiloihin. Myös Veneentekijäntielle ideoitu Salakuljettajanranta saattaisi toteutuessaan laskea työpaikkojen määrää. Asuinrakentaminen ei siirtäisi liikkeitä evakkoon, vaan osan pois saarelta ikuisesti.

Länsiväylän ympäristön neljästä skenaariosta hurjimmassa Lauttasaaren pohjoisosaa on kaavailtu jopa ”keskustan urbaaniksi jatkeeksi”. Saarella laajasti vastustetun kasvuskenaarion yksi erikoisimmista piirteistä on tämä: alueelle sijoittuisi kahtatoista asukasta kohden vain yksi työpaikka. Kaavoittajien pöydillä pyörii siis suunnitelma suunnattomasta nukkumalähiöstä pohjoiseen Lauttasaareen.

Pete Suhonen, päätoimittaja