Pääkirjoitus: Energiaviisas kaupunginosamme – Lykissä tapahtuu tiistaina 19.3.

Lauttasaari-Seuran Hiilineutraali Lauttasaari 2030 -hanke järjestää Kestävästi liikkuva Laru -tapahtuman Lauttasaaren yhteiskoululla 19.3. klo 16 alkaen.

Suomen lakiin on kirjattu, että maamme tulisi olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035. Ympäristöministeriö seuraa tavoitteen saavuttamista vuosittaisessa ilmastovuosikertomuksessaan. Lähes kaikilla suurilla suomalaisilla kaupungeilla on jo oma hiilineutraalitavoitteensa, mutta niin on myös omalla kaupunginosallasi, Lauttasaarella. Olemme jo useamman vuoden ajan tehneet uraauurtavaa työtä ilmastoasioiden eteen ja konkretisoineet tekemisen Lauttasaari-Seuran strategiseksi Hiilineutraali Lauttasaari 2030 -hankkeeksi.

Tiesitkö, että Lauttasaari-Seura on mukana myös EU-hankkeessa. Konkreettisempaa esimerkkiä ilmastotyöstä saa hakea. Olemme todellinen poikkeus – yksikään toinen kaupunginosa ei ole tehnyt vastaavaa. Life-IP Canemure-Finland -rahoitus tekee mahdolliseksi selvittää, kuinka energiaviisas kaupunginosa Lauttasaari todellisuudessa on.

Projektikoordinaattorimme on kerännyt dataa useista lauttasaarelaisista taloyhtiöistä, jotta saisimme käsityksen tehdyistä energiatoimenpiteistä. Tieto suhteutetaan saatavilla olevaan, kunkin kohteen historialliseen energiatehokkuuteen.

Olemme myös kartoittaneet alueemme liikenteen päästöjä, voidaksemme paremmin seurata hiilineutraaliustavoitteemme saavuttamista. Mikään edellä mainituista ei olisi mahdollista ilman Suomen ympäristökeskuksen tärkeää yhteistyötukea.

Vaan kuinka voi olla mahdollista, että pieni saari Helsingin edustalla, yksi kymmenistä kaupunginosista, nousee esille tällaisella referenssillä? Olemme kuin keskisuuri teknologiayritys, joka työskentelee datan ja sen mittaamisen parissa. Toteutamme seminaareja ja teemme vaikuttamistyötä. Hiilineutraali Lauttasaari 2023 -projektiryhmän aktiivit tekevät kukin resurssiensa mukaan töitä vapaaehtoisesti koko saaren puolesta. Tiedon kerääminen ja sen näkyväksi tekeminen on osa ryhmän toimintaa. Ryhmän toiminta yhteisen etumme eteen on mittaamattoman tärkeää.

Hiilineutraali Lauttasaari 2030 -hankkeesta voi ja kannattaa olla ylpeä. Hanketta voi seurata Hiilineutraalilauttasaari.fi-verkkosivulla. Ota myös hankkeen Facebook seurantaan ja jaa sanomaamme yhteiseksi hyväksi niin somessa kuin muissakin kohtaamisissa saarella.

Tiistaina 19.3. kello 16 alkaen vietetään Kestävästi liikkuva Laru -tapahtumaa Lauttasaaren yhteiskoululla. Tervetuloa mukaan!

Nina Lukkari, Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja