Pääkirjoitus: Huoli Helsingin tulevaisuudesta kasvaa

Yli puolet on huolissaan Helsingin tulevaisuudesta.

Kaupunginkanslian puolivuosittain toteuttama Helsinki-barometri ei ole mukavaa luettavaa.

Vaikka valtaosa helsinkiläisistä kokee elämänlaatunsa hyväksi ja asuinalueensa viihtyisäksi, kehityssuunta on hämmästyttävän nopeasti huonompaan, keväällä toteutetusta kyselystä ilmenee.

Erityisesti turvallisuudentunne on heikentynyt. Myös huoli Helsingin tulevaisuudesta on lisääntynyt

Viikonloppuiltaisin turvalliseksi olonsa koki 72 prosenttia helsinkiläisistä, kun kaksi vuotta aiemmin osuus oli 85 prosenttia. Naiset kokevat turvattomuutta enemmän, mutta myös miesten turvallisuuden tunne heikkeni selvästi (11 prosenttiyksikköä).

Eniten kasvanut on huoli Helsingin tulevaisuudesta. Nyt yli puolet on siitä huolissaan, kun vuosi sitten osuus oli 38 prosenttia. Lähiluonnosta ja ilmastokriisistä huolissaan olevien osuus on myös pysynyt korkealla, yli 70 prosentin tasolla. Yleisimmät palautteenaiheet koskivat lähiluontoa ja rakentamista. Haastattelututkimuksen vastaajat ovat edustava otos kaupungin aikuisikäisestä väestöstä.

Kyselyn tulokset eivät yllätä. Jos nykyisten asukkaiden ääni ei kuulu paremmin kaupungin kehittämistä koskevassa päätöksenteossa, tyytymättömyys kaupunkia kohtaan kasvaa myös jatkossa. Esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa pitäisi kiinnittää huomiota enemmän aitoon vuorovaikutukseen ja sen läpinäkyvään raportointiin päättäjille.

Lauttasaari-Seuran tilaama Lauttasaari-Barometri toteutettiin myös keväällä. Se kertoo, että kehityssuunta Lauttasaaressa on toistaiseksi hyvä: peräti 99 prosenttia asukkaista on tyytyväinen asuinalueeseensa kuten kaksi vuotta aiemminkin. Yhteenkuuluvuuden tunne on jopa vahvistunut. Merkille pantavaa on, että aiempaa suurempi osa asukkaista (90 %) ei halua, että Lauttasaaresta tulee kantakaupunkimainen.

Oman asuinalueen puolesta kannattaa pitää ääntä ja tehdä tekoja. Ihan kaikkialla kaupungissa. Se vaatii viitseliäisyyttä, mutta se myös palkitaan.

Pete Suhonen, päätoimittaja