Pääkirjoitus: Itsenäisyyspäivä Lauttasaaressa lähestyy

Saarella tapahtuu paljon itsenäisyyspäivänä.

Marraskuuta kuvataan vuoden harmaimpana kautena, joten joulukuun juhlien merkitys korostuu. Kun joulukuun alku lähestyy, syttyvät kynttilät ikkunoissa valaisten pimeää Pohjolaa. Erityinen juhlahetki koittaa jälleen 6.12., jolloin itsenäinen Suomi täyttää 106 vuotta.

Muistan nuoruudestani, kuinka tärkeää Suomen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen oli. Istua ihastellen katsomassa, kuinka toinen toistaan upeammassa asussa edustanut valtakunnallinen vaikuttaja asteli sisään juhlistamaan tärkeää päivää. Juhlistaaksemme tärkeää tapahtumaa perheen kesken, oli illallinen viimeisen päälle mietitty ja sinivalkoinen kynttilä löytyi niin pöydästä kuin ikkunastakin. Tuosta ajasta on kuitenkin jo vuosia. Moni saattaa hapuilla nykyisyyden ja menneen rajamailla – millaisen kunnioituksen itsenäinen Suomi tänään ansaitsee?

Itsenäisyyden merkitys on muuttunut sodan jälkeisestä ajasta. Kun vuodet ovat vierineet, sodan raakuudet ovat vähitellen unohtuneet. Samalla, yli puolentoista vuoden ajan, olemme seuranneet kohtuullisen lähellä käytävää sotaa Ukrainassa, ja viimeisimpänä Lähi-Idässä. Olemme kokeneet helpotusta, koska olemme itse turvassa. Mutta osaammeko aidosti kunnioittaa asemaamme ja ymmärtää etuoikeutetun osamme?

Maailman muuttuessa Lauttasaari-Seura haluaa olla tukemassa perinteitä ja kunnioittaa saavutettua. Olemme jo vuosia olleet toteuttamassa Lauttasaaren omaa itsenäisyyspäivän juhlaa yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. Juhlassa pysähdytään itsenäisyyden äärelle, ja kunnioitetaan sen lunastaneita. Lisäksi palkitaan ansioituneita lauttasaarelaisia. Tähän tilaisuuteen on sydämellisesti tervetullut jokainen lauttasaarelainen!

Itsenäisyyspäivän runsaan ohjelman löydät täältä.

Tapaamisiin Lauttasaaren omassa itsenäisyyspäivän juhlassa!

Nina Lukkari

Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja