Pääkirjoitus: Lähimeri tarvitsee tukemme

Länsiväylän osayleiskaava on tuomassa täyttöjä huonosti voivaan lähimereen.

Huomattavan moni muuttaa Lauttasaareen, ja myös muualle Helsinkiin, meren vuoksi. Meri tarjoaa asukkaille runsaasti virkistysmahdollisuuksia: silkkaa chillailua, veneilyä, merieläimistön tarkkailua, vesiurheilua kalastuksesta kite-lautailuun, uimisesta nyt puhumattakaan.

Puhtaat vedet eivät ole itsestään selvyys. Esimerkiksi Seurasaarenselän vedenlaatu on huolestuttavasti heikentynyt. Ainutlaatuinen sisämeri on virkistyksen lähde kymmenille tuhansille helsinkiläisille. Selkää ympäröivät paitsi Lauttasaari, myös Töölö, Meilahti, Kuusisaari, Lehtisaari, Kaskisaari, Munkkiniemikin. Merialueen tunnetuimmat uimarannat ovat ikoniset Hietaniemi ja Seurasaaren nudistiranta.

Merta ei tehdä lisää, mutta rantaviivaa voi keinotekoisesti venyttää merialueita tuhoamalla. Länsiväylän osayleiskaavasta voi tulla tämän kehityksen malliesimerkki. Se uhkaa tuoda Seurasaarenselälle valtavat merentäytöt, joista kymmenen hehtaaria herkkään ja kauniiseen Lapinlahteen. Täyttöjen myötä veden vaihtuvuus heikkenee ja rehevöityminen lisääntyy.

Lauttasaaren länsirannalla Koivusaaren valtava tekosaari on poliittisesti hyväksytty. Vesi- ja ympäristöluvat ovat vielä hallinto-oikeuden käsittelyssä, mutta veneilytoimijoiden hätistely Koivusaaresta on jo käynnissä. Alueen veturi on ihmisestä ja maapallosta ainakin verkkosivuillaan huolehtiva Ikea, jonka suunnitteluvaraus päättyy ensi vuoden lopussa.

Onneksi meren arvostus on noussut viime vuosina hyökynä paitsi Lauttasaaressa, myös muualla Helsingissä. Samalla asenteet merentäyttöjä kohtaan ovat muuttuneet yhä ehdottomammiksi. Se, että merta on ennenkin täytetty, ei enää riitä perusteeksi hölmöilylle. Länsiväylän kaavailujen seuraukset näkyvät lähiluonnossa vasta 2030-luvulla, mutta kuntavaaleissa toivottavasti jo vuonna 2025.

Sitä ennen Itämeri-tekoja voi tehdä joka päivä. Arjen merestä huolehtimista on esimerkiksi ympäristöystävällisten puhdistusaineiden käyttö, muovijätteiden asianmukainen kierrättäminen sekä lähimerestä ja sen merkityksestä puhuminen. Paitsi helsinkiläisten mittaamattoman arvokas virkistyksen lähde, meri on myös koti esimerkiksi monille lintulajeille ja lukuisille pinnanalaisille elämänmuodoille. Puolustettavaa riittää jokaiselle.

Pete Suhonen, päätoimittaja