Pääkirjoitus: Lapset kärsijöinä valitusruuhkassa

Moni valitus hankaloittaa lasten ja lapsiperheiden elämää.

Vaalit ovat ohi, ja Suomessa pian uusi hallitus. Uuden oikeusministerin soisi puuttuvan valitusten käsittelyaikojen lyhentämiseen. Tällä hetkellä oikeuslaitoksen pitkät käsittelyajat ovat kohtuuttomia palveluita odottaville kansalaisille. Lauttasaaren lapset ja nuoret ovat kärsijöitä useissa valitustapauksissa.

Lauttasaaren ala-asteen piha on hiljan remontoitu, mutta pihalla seisoo yhä kaksi parakkikoulua tyhjillään. Parakkien piti lähteä jo syksyllä toiselle puolelle Helsinkiä, mutta uuden sijoituspaikasta on valitettu. Nyt tyhjät parakit odottavat siirtoa koulun pihalla, vieden leikkitilan lapsiltamme. Lisäksi kaupungin rahaa kuluu parakkien vuokriin, ja piha joudutaan mahdollisesti kunnostamaan uudelleen, kun siirto aikanaan järjestyy.

Parakkien takana on tyhjillään toinen opetustarkoitukseen osoitettu tila (Hedengren) – valitusten takia. Hedengren on vuokrattu väistötilaksi Lauttasaaren koulujen peruskorjausten ja laajennusten ajaksi. Drumsö Lågstadiet joutui luopumaan omasta peruskorjausvuorostaan jälleen kerran kiireellisemmän tilatarpeen takia. LYK:n laajennusta valmisteltiin alkavaksi kesällä 2022, mutta laajennuksesta on valitettu. Remontti viivästyy, vuokrat juoksevat tyhjästä tilasta ja oppilaatkin kaipaisivat luokkia.

Tyhjiä väistötiloja vastapäätä Ruukinlahden puistossa vastassa on seuraava valituskohde. Puistoon on suunniteltu sijoitettavan kuplahalli. Suomen kolmanneksi suurin jalkapalloseura PPJ kasvaa vauhdilla, kun väkiluku nousee Jätkä- ja Lauttasaaressa. Seuralla on hieno kuplahalli Jätkäsaaressa, sekä vuoroja useissa liikuntahalleissa. tästä huolimatta kenttävuoroista on pulaa. Ala-asteikäiset lapsetkin joutuvat järjestämään pelimatkoja ympäri Etelä-Suomen, kun Helsingissä ei ole vapaita kenttiä saatavilla. Tämäkö auttaa hiilineutraaliuden saavuttamista? Eikö Helsinki pysty parempaan?

Sanotaan että lapsissa on tulevaisuus. Valitettavasti ne lapset, jotka näitä muutoksia odottavat, ehtivät kasvaa jo nuoriksi ja nuoret aikuisiksi. Valitusten läpimenoajat yksittäisissä kaavoissa ovat kohtuuttomia palveluita odottavien kansalaisten näkökulmasta. Koska kyseessä on yhteiskunnan tulevaisuus, on kestämätöntä, että valituskierre voi kestää kokonaisen ikäpolven.

Oikeuslaitos, hoi! Aikaa ei ole hukattavaksi.

Leena Juntunen

Lauttasaari-Seuran päiväkoti- ja koulutyöryhmän jäsen