Pääkirjoitus: Lapset liikkumaan ja lukemaan

Urheiluseurat tekevät hyvää työtä, mutta mahdollisuuksia hauskaan liikkumiseen pitää olla lähiympäristössä. Liikunnalliseen elämäntapaan tarvitaan veloituksettomia virikkeitä. Tarvitaan piha, puisto ja vapaasti käytettävä kenttä.

Elämässä välttämätön lukutaito vaatii myös arjen helppoja valintoja. Koulun lukujärjestys auttaa alkuun, mutta toisto tekee mestarin. Ulottuvilla pitää olla harrastuksiin liittyviä tekstejä, villejä tarinoita ja vähintään vitsikirjoja. Ne treenaavat mekaanista lukutaitoa niin, että lopulta voi sanoa ymmärtävänsä lukemaansa. Siksi tarvitaan kirjasto kävelyreitin vierellä.

Vattuniemen tiivistäminen tuo lähivuosina tuhansia uusia asukkaita. Muuallakin tiivistetään tontti kerrallaan. Hyvän kaupunkisuunnittelun kriteerinä tulee olla aito saavutettavuus, jonka mittariksi käy hyvin lapsen arki.  Voiko lapsijoukko myllertää pihalla ja luonnossa, onko päiväkodin pihalla tilaa rakentaa maja ja sijaitseeko lukemiseen innostava palvelu kauppamatkan varrella? Lauttasaaressa näin vielä on. Saaren sisällä liikuntaan tai kirjastokäyntiin ei tarvita autoa.

Tiivistävä rakentaminen vie pienet harrastustilat, sillä esimerkiksi kuntosalit, treenikämpät, parkour-ympäristöt katoavat vanhoja toimistoja purettaessa. Kun saarelle muuttaa lapsia, on tarve uusille päiväkodeille ja koululle. Niiden sijoittamisessa saa olla tarkka: ei hukata lähiliikunnan mahdollisuuksia tai siirretä tuiki tärkeää kirjastoa syrjään arkisilta reiteiltä. Kun suunnitelmiin voi jättää kommentteja, kannattaa katsoa muutoksia lapsen silmin. Mikä kadotetaan, mitä tarvitaan lähiympäristöön?

Harjoitusta lapsen silmin katsomiseen saa nyt joululomalla. Jos lunta on, pulkka luistaa. Ja kirjasto on auki.

Hyvää joulun aikaa!

Päivi Litmanen-Peitsala

Lauttasaari-Seuran kaupunkiympäristötyöryhmän varapuheenjohtaja

P.S. Tänä vuonna Lauttasaaren kirjastoon tehdään yli 160 000 käyntiä. Ensi vuodeksi sopiva tavoite on 200 000.