Pääkirjoitus: Lauttasaaren markkinapotentiaali olemme me

Kotimainen lifestyle-merkki Metsä/Skogen on juuri avannut liikkeen Lauttasaarentie 6:een. Vattuniemen liiketiloissa alkaa sutina, kun alueen keskustan asemakaava etenee toteutukseen.

Lauttasaaren asukasmäärä on historian korkein, työpaikkamäärä taas on ollut laskussa jo vuosia. Tämä merkitsee, että saarella toimivien palveluyritysten kannattavuuden ratkaisevat ennen muuta asukkaat.

Kun kysytään, mitä palveluja saarella voisi olla enemmän, yleisin vastaus on ruokaravintoloita, kahviloita ja pieniä, erikoistuneita kauppoja. Niiden syntyminen ja pystyssä pysyminen on meistä kiinni.

Lauttasaaren ilme muuttuu lähivuosina esimerkiksi Vattuniemessä. Millaisia palveluja meille syntyy, kun vanhoja rakennuksia puretaan ja uutta rakennetaan? Kuka pärjää wolttien, verkkokauppojen ja isojen ostoskeskusten puristuksessa?

Uuden ruokaravintolan perustaminen terasseineen vaatii lähes sadantuhannen euron panostuksen. Ilmeisesti olisi realistisempaa esittää toiveet kotiin noudettavasta ruuasta, itämaisista mauista tai hyvästä aamupalasta jo nyt saarella toimiville kuin odottaa uuden oven aukeavan. Nyky-yrittäjän ja asukkaiden yhteinen ideointi saattaisi tuottaa makoisia ratkaisuja.

Purettavien rakennusten tiloissa toimii nyt yrityksiä. Jotta niillä olisi varaa pysyä saarella jatkossakin, on meidän ostokäyttäytymisellämme merkitystä. Kun sukanvarteen jää jotain, on varaa muuttaa uusiin tiloihin ja jatkaa Lauttasaaressa. Käytetään Lauttasaaressa jo olevia palveluja – esitetään toiveita ja ideoidaan yhdessä elävää yhteisöä saarelle.

Myllerrettävän Heikkaan aukion ympärillä saattaisivat yhdistelmätilat tai useamman yrittäjän yhteiset suunnitelmat poikia verkkokaupan selättäviä ratkaisuja. Mikähän olisi foorumi, joka toisi rakennuttajat ja yritystoimintaa suunnittelevat yhteen jo rakennusten suunnitteluvaiheessa?

Päivi Litmanen-Peitsala

Lauttasaari-Seuran kaupunkiympäristötyöryhmän varapuheenjohtaja

P.s. Oikotien mukaan Lauttasaaressa on nytkin yli 40 liike- ja ravintolatilaa vuokrattavissa, pääosin kivijalassa.