Pääkirjoitus: Lauttasaari ei nuku eduskuntavaaleissa

Helsingin vaalipiirissä ennakkoon on äänestänyt 41,7 prosenttia äänioikeutetuista. Lauttasaaren ennakkoäänestyspaikka oli kirjasto.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Helsingin äänestysprosentti oli 77,7, noin viisi prosenttiyksikköä suurempi kuin koko Suomessa. Lauttasaaressa äänestysprosentti nousi 86,2:een. Jos Lauttasaari olisi kunta, äänestysprosentti olisi ollut Suomen korkein. Luodossa, Pohjanlahden rannikolla, ääntään käytti 86,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Helsinki oli vaaleissa jaettu 167 äänestysalueeseen, Lauttasaari kuuteen. Aktiivisimmin äänestettiin Myllykallion alueella B, Kotkavuoren alueella C ja Vattuniemen alueella F, joissa äänestysprosentti oli 87,1. Yhtenä suurena äänestysalueena Lauttasaari olisi ollut Helsingin yhdeksänneksi vilkkain. Kaupungin korkein äänestysprosentti oli Paloheinässä (89,7) ennen Pakilaa (89,2) ja Suomenlinnaa (88,4).

Tämän kevään vaaleissa Lauttasaari voi kurkottaa yhä ylemmäs. Helsingin demokratiamestaruus edellyttäisi arviolta lähes neljän nukkuvan lauttasaarelaisen aktivoimista jokaista sataa saarelaista äänioikeutettua kohti. Tavoite on kova, ei täysin mahdoton. Ainakin Kruununhaka (87,2 %) ja Etu-Töölö (87 %) olisi mukava jättää selän taakse, sillä äänestysvilkkautta on ilmassa. Sunnuntaina ennakkoäänestysjono kasvoi Lauttasaaren kirjastossa yli 50 metrin pituiseksi.

Viime vaaleissa hieman yli puolet Lauttasaaren noin 16 500 äänestä annettiin ennakkoon. Jos äänestäminen jakautuu tänä keväänä samoin, ääniä on vaalipäivänä saarella jaossa vielä yli 8 000. Vaalivankkureihin kannattaa pakata mukaan myös omat juniorit tai lapsenlapset. Äänestämisen esimerkki kannustaa ja opettaa käyttämään omaa ääntä, kun sen aika on.

Homma hoituu oman äänestysalueen äänestyspaikassa sunnuntaina kello 9–20. Mukaan henkilöllisyystodistus, ajokorttikin kelpaa. Kun on käyttänyt kansalaisoikeuttaan, voi harjoittaa kansanperinnettä: vaalikahvit tuntuvat aina ansaituilta.

Pete Suhonen, päätoimittaja