Pääkirjoitus: Leikkipuistotoiminta turvattava

Lahnalahden leikkipuisto. (Kuva: Lahnalahden leikkipuiston Facebook/Helsingin kaupunki)

Helsingin kaupungin päiväkodit kärsivät vakavasta henkilöstövajeesta. Työntekijäpulaan haettiin apuja siirtämällä leikkipuistojen henkilökuntaa töihin päiväkoteihin. Samalla leikkipuistojen toiminta suljettiin määräajaksi. Kaupunki on perustellut päätöstään sillä, että leikkipuistojen toiminta ei ole lakisääteistä toisin kuin päiväkotien. Keskellä Lauttasaarta sijaitsevan Lahnalahden leikkipuiston toiminta oli ensin suljettuna 19.9–21.10, mutta sulkua pidennettiin aina 11. marraskuuta asti.

Leikkipuisto tarjoaa palveluja aamupäivisin kotona lapsia hoitaville vanhemmille, lastenhoitajille ja lähipäiväkodeille. Iltapäiväisin puistossa järjestetään koululaisten iltapäivätoimintaa. Lahnalahden leikkipuistolla on merkittävä rooli matalan kynnyksen toiminnan tarjoajana kotona lapsia hoitaville vanhemmille. Puistossa voi tutustua toisiin samanikäisiin lapsiin, ja vanhempien on mahdollista saada vertaistukea. Korona-aikana neuvoloiden perhevalmennus siirtyi etäyhteyksiin. Onkin tärkeää, että asuinalueilla on paikka, jossa vauva-arkea elävät perheet voivat kohdata. Lauttasaarelaisten onneksi myös muun muassa seurakunta ja Folkhälsan järjestävät matalan kynnyksen toimintaa, joten täysin ilman kohtaamispaikkaa ei jääty sulunkaan aikana.

Yhtä hyvin ei käynyt alakoululaisille. Heille luvattiin, että korvaavaa iltapäivätoimintaa järjestettäisiin muista iltapäiväkerhoista. Tämä osoittautui mahdottomuudeksi, koska kerhot olivat täysiä. Iltapäivät ovat lapsille pitkiä. Rutiini saapua leikkipuistoon, tehdä läksyt, tavata kaverit ja saada välipala, on monen perheen pelastus. Nyt tämä mahdollisuus vietiin ilman ennakkovaroitusta, perheet jäivät selviytymään omin voimin.

Lahnalahden leikkipuiston toiminta on toistaiseksi jatkunut, mutta suljettuna on edelleen liki kolmannes kaupungin leikkipuistoista. Tämä tarkoittaa, että määräaikaisia sulkemisia voi olla edessä jatkossakin. Tilanne on kestämätön. Puistojen palvelut on turvattava.

Leena Juntunen

Lauttasaari-Seuran päiväkoti- ja koulutyöryhmän jäsen