Pääkirjoitus: Lisää tilaa harrastaa

Lauttasaaren yhteiskoululla on uimahalli ja koripallohalli. Futiskupla saadaan Ruukinlahdenpuistoon. Lisää harrastetiloja tarvitaan silti.

Niin ihanat kuin Lauttasaaren ulkoilumaastot ovatkin, syysiltojen pimetessä ja ilmojen viiletessä yhä useampi etsii harrastus- ja vapaa-ajan viettopaikkoja sisätiloista. Urheilu on monelle saarelaiselle tärkeä osa elämää. Urheiluseurojen edunvalvonnassa on viime vuosina onnistuttu. ToPoLan ja Lykin hieno koripallohalli täydensi hyvin sisähallitiloja ja PPJ:n kuplahallihanke etenee kohti toteutusta. Vaikkei yltäkylläisyydestä vielä nautita, suunta on oikea. Yksityisille yrittäjille vanhat vajaakäytöllä olevat teollisuus- ja toimistorakennukset ovat avanneet mahdollisuuksia perustaa liikunta-alan yrityksiä. Kun tarjontaa on, niin lauttasaarelainen harrastaa.

Saarelta löytyy harrastusmahdollisuuksia pilateksesta nyrkkeilyyn ja parkourista burleskiin. Lukuisia pieniä harrasteryhmiä kokoontuu iltaisin kivijalkaliikkeissä. Vattuniemen kaavoituksen edetessä osa isommista yksityisistä harrastetiloista on kuitenkin vaarassa kadota. Vaikuttamistyössä on huomioitava, että harrastetiloja löytyy jatkossakin. Myös tulevaisuuden liiketiloista tulee löytyä opetuskäyttöön sopivia tai muunneltavia isompia ja pienempiä tiloja.

Valtuustossa jätettiin syyskuun lopussa aloite työväenopiston tilojen saamiseksi Lauttasaareen. Erityisesti nuorten ja aikuisten taiteen, kulttuurin ja kädentaitojen harrastusryhmiä ja -tiloja saarella on vähän. Kotitalous, ja eläinharrastusmahdollisuudet (esim. agility) ovat saarella olemattomat.  Työväenopiston tilat olisivat oiva lisä harrastepalettiin. Tällä hetkellä lähimmät opistot löytyvät Ruoholahdesta ja Tapiolasta.

Liki 25 000 asukkaan saarelta löytyy kyllä väkeä omankin opiston kursseille. Mikäli uusia tiloja ei ole saatavissa, koulujen kuvaamataidon, kotitalouden, käsityön ja puutyön luokat ovat hyödynnettävissä iltaisin. Onhan liikuntasalien iltakäytössäkin onnistuttu. Koulujen iltakäytöllä voitaisiin elävöittää saaren palvelutarjontaa merkittävästi.

Vapaa-ajan tilojen puolustaminen ja perustan luominen uusille tiloille on aloitettava nyt ennen kuin Vattuniemen kaavoituksen myötä tilat häviävät, kun asukasmäärä lisääntyy. Tiloja liikunnalliseen ja kulttuurillisesti rikkaaseen vapaa-aikaan sekä kohtaamiselle tarvitaan.

Leena Juntunen

Lauttasaari-Seuran päiväkoti- ja koulutyöryhmän jäsen