Pääkirjoitus: Nackapuistossa tuhotaan luontoa

Nackapuistossa on runsaasti luonnon kiertokululle tärkeää rytöä.

Pusikko, pöheikkö, rytö vai pesäpensas ja ruokapöytä. Harkitse todella tarkkaan ennen kuin poistat pensaistoa tontilta, saati sitten kaupungin maalta. Suuri osa saaren linnuista pesii puskissa tai maassa.

Täydennysrakentaminen köyhdyttää koko ajan Lauttasaaren luontoa, vaikka metsiköihin ei taloja tehdäkään. Vanhat aidat katoavat, pihaniityt ja kantojen kolot päätyvät kaivureiden ruuaksi. Jokainen kauhan kuopaisu merkitsee maaperän köyhtymistä ja eliöiden katoamista. Sanomme siis hiljalleen hyvästejä luonnolle tontti tontilta ja nyt myös kaupungin maalta tonttien ulkopuolelta itsekkäästi näkymien takia.

Nackapuisto on Lauttasaaren arvokkain lintualue. Siellä pesii esimerkiksi tikkoja, satakieliä, kultarintoja, puukiipijöitä ja nyttemmin myös uuttukyyhkyjä. Jotta kymmenet lintulajit saapuvat alueelle, pitää siellä olla ruokaa. Hyönteiset pesivät lahoissa puissa, kiinnittyvät korsiin ja mönkivät maassa. Nyt osa taloyhtiöistä on päättänyt hävittää monimuotoiset ruokapöydät muokkaamalla maata, katkomalla pensaita ja puuntaimia ja kylvämällä nurmea kaupunginkin alueella. Toiminta on laitonta, sillä yksikään kasvustoa hävittävistä kiinteistöistä ei ulotu rantapolulle, jonka viereltä elinympäristöjä hävitetään.

Luonnon tuhoamisen sijasta Lauttasaaressa pitäisi luoda lisää luontoa. Pajuja kimalaiskuningattarille kevään ravinnoksi, hieman nokkosta roskiskatoksen taakse perhostoukille, pihan istutuksiin pörriäiskasveja ja jopa uusia puita kasvamaan. Taloyhtiön kokouksessa voi keväällä käyttää kaupungin ammattilaisten kasvilistauksia. Tietoa löytyy osoitteesta kaupunkikasviopas.hel.fi.

Ja juuri nyt voi helpottaa lintujen tilannetta ripustamalla pesäpöntön. Sen voi viedä myös kaupungin maalle ihan luvalla. Kevään kuluessa pyritään järjestämään neuvontahetkiä taloyhtiöille luonnon lisäämiseksi. Keskustelut asiantuntijoiden kanssa ovat käynnissä.

Päivi Litmanen-Peitsala

Lauttasaari-Seuran kaupunkiympäristötyöryhmän varapuheenjohtaja