Paikallishistorian tutkija löytää lähteensä ensisijaisesti arkistoista. Lauttasaarta koskevaa aineistoa on niin Kaupunginarkistossa kuin Kansallisarkistossakin. Eikä siinä toki kaikki. Joskus materiaalia saattaa löytyä arkistoista, joista ei aiemmin ole edes kuullut. Ja onhan Lauttasaaressa useita arkistoja omastakin takaa. Niitä on esimerkiksi yhdistyksillä ja säätiöillä.
Paikallishistorian tutkijaa kuitenkin pohdituttaa eniten se vanha materiaali, josta ei tiedä mitään, materiaali, joka on todennäköisimmin yksityisten ihmisten kaapeissa tai vaikkapa taloyhtiöiden hallussa.
Lauttasaaresta on säilynyt melkoinen määrä vanhoja valokuvia verraten siihen, kuinka harvinaisia kamerat olivat entisaikoina. Vaikka vanhoja kuvia onkin paljon, on aikoja, aiheita ja kohteita, joita ei ole tallennettu lainkaan. Isovanhemmilta perityt kuvat saattavat näyttää tylsiltä ja tarpeettomilta, mutta niissä voi olla jotain hyvin harvinaista tai tutkijalle mielenkiintoista.
Myös vanhat asiakirjat voivat vaikuttaa täysin hyödyttömiltä, mutta tutkijalle ne voivatkin kertoa monta tärkeää asiaa.
Kuinka monessa 1930-luvun taloyhtiössä on yhä tallella alkuperäiset talonkirjat tai muuta alkuperäistä materiaalia? Talonkirjat kertovat talojen ensimmäisistä asukkaista ja ajastaan paljon. Vanhoja talonkirjoja kannattaa vaalia.
Kaapeissanne ja kellareissanne saattaa siis olla aarteita. Lauttasaari-Seuran historiatyöryhmä auttaa tarvittaessa mielellään kaupunginosaamme koskevan vanhan materiaalin läpikäynnissä ja arvioinnissa.
Ville Elomaa
Lauttasaari-Seuran historiatyöryhmän puheenjohtaja