Pääkirjoitus: Parasta on myös arki

Koulu- ja päiväkotiarki rullaa taas. Ja se on hieno asia.

Uusi lukuvuosi on koittanut. Myös päiväkoti-ikäisten lasten arki on alkanut, ja perhe on jo pikkuhiljaa alkanut tottua aamuherätyksiin. Monissa lauttasaarelaisissa perheissä on käynyt kuhina, kun yhdessä käydään läpi perheenjäsenten yhteisiä kalentereita, sovittuja menoja ja lasten harrastusaikatauluja.

Loma ja tasaisin väliajoin otettu tauko rutiineista, tekee hyvää itse kullekin meistä. Erityisen tärkeää se kuitenkin on kehittyville lapsille ja nuorille. Aktiiviset ja kasvavat lapset tarvitsevat aikataulutettujen puuhien vastapainoksi vapaata aikaa, lepoa, ja unta. Loman alkaessa kuvioon astuivat väljemmät aikataulut ja päivät ilman suunnitelmia, ehkä tärkeisiin tylsistymisenkin tunteisiin asti. Perheiden lomaan on hyvin todennäköisesti kuulunut muitakin tunteita laidasta laitaan, kuten lasten ja nuorten kasvun kannalta luonnollista onkin. Vaihtelu siis onneksi virkistää ja paluu arkeen voi tuoda moniin koteihin myös toivottuja raameja ja selkeämpiä suuntaviivoja.

Oli loma tai arki, niin läheiset ja luotettavat aikuiset ovat merkittävin lasten hyvinvoinnista huolta pitävä tekijä ja parhaimmillaan sosiaaliset suhteet kannattelevat ja suojaavat lasta ja nuorta kasvussaan. Kesällä ehkä sukulaisten, perhetuttujen ja vanhojen kavereiden tapaaminen ovat täyttäneet lasten päiviä. Arjessa taas päiväkotien ja koulujen korvaamattomat ammattilaiset pääsevät tukemaan lapsia ja perheitä jokapäiväisessä arjessa. Opettajat, hoitajat ja valmentajat ovat kuunnelleet lasten kesäkuulumiset ja auttavat uuden lukuvuoden rytmin sisäistämisessä.

Me aikuiset voimme ottaa oppia lastemme tavasta olla ja elää. Ennakkoluulottomasti toisen aito kohtaaminen ja avoimuus ovat lapsilla esimerkillisiä taitoja. Miten kuunnella toista ihmistä sydän auki ja välittömästi, miten nähdä toinen juuri sellaisena kuin hän on. Miten pitää huolta ympäröivästä maailmasta ja auttaa ympäristöä voimaan hyvin. Miten kohdata jokainen uusi päivä hetkessä eläen. Tässä ja nyt.

Lempeää uuden lukuvuoden jatkoa!

Sanna Rintala

Lauttasaari-Seuran päiväkoti- ja koulutyöryhmän puheenjohtaja