Pääkirjoitus: Pullonkaulan takana pelastustoimelle

Lauttasaaren VPK:n talo Tallbergin puistotiellä alkaa olla elinkaarensa päässä.

Helsingin pelastuslaitoksen tavoiteaika kohteeseen pääsemiselle on kuusi minuuttia. Lauttasaaressa tavoiteaikaan kuitenkin harvoin päästään. Viiveet eivät ole vaarallisia mutta todettavissa.

Syy pelastuslaitoksen yksiköiden viiveeseen ei johdu silloista, vaan ajoreiteistä. Jos yksiköt lähtevät esimerkiksi pääpelastusasemalta Kalliosta, ne joutuvat ajamaan kantakaupungin ruuhkaisten alueiden läpi. Lisäksi edessä on vielä Mechelininkatu ja sen ruuhkien vaikutus lähialueille.

Jätkäsaaren pelastusasemalla toimivat ensihoidon- ja kärkiyksiköt pääsevät Lauttasaareen nopeammin, mutta aina vapaita yksiköitä ei sieltä löydy ja usein tehtäviin tarvitaan muunlaista kalustoa.

Tavoiteaikaongelman syvällisempi korjaaminen edellyttäisi isoja toimia, joten Pelastuslaitos suunnittelee ratkaisuksi niin sanotun kärkiyksikön sijoittamista Lauttasaareen.

Kärkiyksikön idea on, että se pääsee onnettomuuspaikalle kaukaa tulevia pelastusautoja nopeammin ja siinä on yksikön kokoon nähden laaja varustus sekä sammutus- että hoitotyöhön tarvittavia välineitä. Kärkiyksikön miehistöllä on erikoiskoulutus. Yksikön tarkoituksena ei ole korvata varsinaisia pelastusautoja ja niiden miehistöjä, vaan saada apua paikalle nopeammin.

Lauttasaaren osalta kärkiyksikön sijoituspaikka on vielä auki. Paljon riippuu siitä, peruskorjataanko Lauttasaaren vapaapalokunnan talo vai rakennetaanko jonnekin uusi. Kärkiyksikkö tarvitsee luonnollisesti hyvän ja toimivan sijoituspaikan.

Lauttasaaren VPK on etsinyt uusia tiloja saarelta. Lauttasaarelaisten etu on, että kärkiyksikkö voitaisiin sijoittaa samaan taloon vapaapalokunnan kanssa.

Ville Elomaa

Lauttasaari-Seuran varapuheenjohtaja