Pääkirjoitus: Vanhempainyhteisöillä tärkeä tehtävä

Lauttasaaren yhteiskouluun perustetaan vanhempainyhdistys.

Vanhempaintoimikuntien ja -yhdistyksien suosio on viime vuosina lisääntynyt Lauttasaaressa ilahduttavasti. Lauttasaaren yhteiskouluun ollaan näinä hetkinä perustamassa uutta vanhempainyhdistystä, ja muissakin saaren kouluissa ja päiväkodeissa toimii jo aktiivisia vanhempien perustamia yhteisöjä.

Siinä missä päiväkotien ja koulujen pääasiallinen tehtävä on pitää huolta lasten ja nuorten koulutuksesta ja kasvatuksesta, vanhempaintoimikunnat tuovat arvokkaan lisänsä päiväkoti- ja kouluympäristöihin tarjoamalla kulttuurielämyksiä, hankkimalla toivottuja varusteita ja järjestämällä matalan kynnyksen vapaa-ajan tapahtumia. Vanhemmalle toimikuntaan osallistuminen tarjoaa eturivin paikan seurata päiväkodin tai koulun arkea ja lisäksi se mahdollistaa erilaisia tapoja osallistua ja vaikuttaa omaan lapseen liittyvään toimintaan. Hyvin toimiva vanhempaintoimikunta tuo myös kaivattua piristystä ja tukea päiväkotien ja koulujen henkilöstön arkeen. Jo ajatus siitä, että opettajilla ja hoitajilla on takanaan vanhempien vahva tuki, auttaa työssä jaksamisessa ja lisää työhyvinvointia.

Vanhempaintoimikunnat vahvistavat myös perheiden välisiä suhteita. Lauttasaarelaiset ovat tunnetusti kotiseuturakkaita, ja usein lauttasaarelaisessa päiväkodissa aloitettu opintie jatkuukin saaren alakoulun kautta yläkouluun, usein jopa lukioon saakka. Vanhempana on turvallista tietää, kenen kanssa oma lapsi aloittaa koulutiensä ja kenen kanssa yhdessä ehkä lopulta vilkuttaa penkkarirekan reunan yli.

Ja sisältyy vanhempaintoimikuntien olemassaoloon kaunis elämänoppikin; ne ovat hyviä esimerkkejä vaikuttavasta vapaaehtoistoiminnasta ja siitä, miten jokainen meistä voi omilla vahvuuksillaan ja omien voimavarojensa puitteissa antaa panoksensa yhteisen hyvän eteen.

Pienistä puroista syntyy iso yhteisöllisyyden virta.

Sanna Rintala, Lauttasaari-Seuran päiväkoti- ja koulutyöryhmän puheenjohtaja