Päiväkotien lapset tekevät kotipiharetkiä – Lapsiryhmä voi tupsahtaa sinunkin pihaasi

Päiväkotien lapset vievät muita ryhmäläisiä omien kotiensa pihoille leikkimään ja tutustumaan naapurustoon. Vaikka retket ovat toki hauskoja, niillä on myös tärkeä pedagoginen puoli.

Päiväkoti Meren Nokkavalaat-eskariryhmä pihaa tutkimassa. (Kuva: Filiz Bedretdin)

TEKSTI Katja Pesonen

Jotkut ovat saattaneet aloittaa aamupäivänsä kummastelemalla sitä, kun kotipihalle on yhtäkkiä pöllähtänyt lauma lapsia tutkimaan paikkoja. Kyseessä ovat päiväkotien järjestämät kotipiharetket, joita useat lapsiryhmät aivan pienistä esikouluikäisiin tekevät noin kerran viikossa.

Päiväkoti Meren esiopettaja Filiz Bedretdin kertoo retkien periaatteen olevan tämä: joka viikko joku lapsista on viikon kapteeni ja päättää retkikohteen, ja vaikka se saisi olla periaatteessa mikä paikka vaan, lapset valitsevat Bedretdinin mukaan aina oman kotipihansa. Lapsi ohjaa ryhmänsä sinne ja pitää perillä pienen esitelmän.

”Hän voi esimerkiksi kertoa, missä kerroksessa asuu, mistä ovesta mennään sisään, missä päin hänen huoneensa ikkuna on, mitä pihalla saa ja ei saa tehdä, mitä hän itse tykkää tehdä pihalla, mitä aarteita sieltä löytyy ja mitkä ovat parhaimmat piilot”, sanoo Bedretdin.

Bedretdin kertoo retkillä olevan monia pedagogisia hyötyjä eli niillä on muukin kuin huvitarkoitus. Ne ovat osa varhaiskasvatusta ja esiopetusta.

”Lapset tutustuvat lähiympäristöön ja oppivat hahmottamaan sitä. He oppivat olemaan vieraina naapurustossa ja pääsevät tutustumaan toisiinsa kotipihojen kautta eli retket tukevat ja vahvistavat ryhmäytymistä. Lapsi harjoittelee huomion keskipisteenä olemista sekä kerronnan taitoja. Pihalla vietetään ehkä parikymmentä minuuttia ja siellä voidaan vaikka leikkiä yhteisiä leikkejä, keinua ja tai kiipeillä.”

 

Helsingin päiväkotien lapset tekevät usein matkoja ympäri kaupunkia. Näin he oppivat kotikaupungistaan sekä käyttämään joukkoliikennettä. Pandemia-aikana kaupunki on kuitenkin suositellut välttämään julkisten käyttöä ja Helsinki-matkat ovat olleet tauolla. Siksi kotipiharetkien merkitys on Bedretdinin mukaan korostunut entisestään.

”Lapset ovat ylipäätään aina tosi innoissaan retkistä minne ikinä lähdemmekin, mutta he ovat myös tiedostaneet pandemian ja sen tuomat rajoitukset eivätkä osaa oikein ajatella tällä hetkellä sitä mahdollisuutta, että voitaisiin lähteä vaikka Korkeasaareenkin”, Bedretdin toteaa.

”Kotipiharetkistä on tullut lapsille todella tärkeitä ja sillä on heille iso merkitys, että he saavat viedä kaverinsa hetkeksi omalle pihalleen eskaripäivän aikana, saavat muiden jakamattoman huomion ja voivat kertoa pihansa siisteistä jutuista. Eilen olimme kotipihalla, jossa asuu kolme ryhmämme lasta ja pihalta löytyi sieniä. Ja kyllä ne sienet jäivätkin sitten lasten mieleen ja niistä puhuttiin paljon.”