Lumet Ruukinlahden puistoon? “Mitään ei ole päätetty”

Lumiherra. Projektinjohtaja Jyrki Paavilainen kävi Punaisella huvilalla. Mitään ei ole vielä päätetty, hän sanoo. (Kuva: Pete Suhonen)

TEKSTI Pete Suhonen

Ruukinlahden puiston länsireunalle on suunnitteilla lumen vastaanottoasema. Paikkaa testattiin runsaslumisena viime talvena. Projektinjohtaja Jyrki Paavilainen Helsingin kaupungilta myöntää, että Ruukinlahdessa on haasteensa lumensijoituspaikkana.

“Ruukinlahti on kuitenkin huonoista vaihtoehdoista paras. Olemme tutkineet saaren tarkasti.”

Vanhemmat ovat esittäneet huolensa lumikuormarallista Myllykallion alakoulun nurkalla. Kuinka huoli otetaan huomioon?

“Paikka vaatii ilman muuta huomattavia lisäselvityksiä, jotta liikenne ja lumenajo sinne on turvallista koululaisille.”

Eikö 0,7 hehtaarin varaus lumensijoituspaikalle ole ylimitoitettu, varsinkin, kun ala peittää alleen siihen suunnitellun hiekkatekonurmen?

“Aivan hyvin voidaan tutkia mahdollisuutta, että lumia ei ajeta kentän päälle. Jos lumet ajetaan kentän päälle, ne ja mahdolliset roskat poistettaisiin aikaisin keväällä ja kenttä saataisiin käyttöön.”

Tuotaisiinko Ruukinlahteen myös muualta kuin Lauttasaaresta kertyvää lunta?

“Pääsääntöisesti kyse on vain saaren lumista. Mutta lumikaaoksen sattuessa kaupunki on tietenkin pakotettu hyödyntämään kaikkia lumen välivarastointipaikkoja.”

Mikä estää käyttämästä Koivusaarta lumenvastaanottopaikkana?

“Hanasaaren sillan alikulku on liian matala tällä hetkellä. Paikka on mahdollinen, mutta ei tehokas, koska joutuisimme käyttämään eri kalustoa. Kun Koivusaaren täyttäminen alkaa, on todennäköistä, että sitä hyödynnetään lumien sijoituspaikkana.”

Miten tästä eteenpäin?

“Näillä näkymin testaamme ensi talvena Vuosaaressa Staran Innovaatiohankkeen yhteydessä lumensulatuskonttia. Jos se toimii, kaukolämmön paluulämpöenergiaa hyödyntävä sulatusasema voitaisiin sijoittaa myös Ruukinlahteen. Se vähentäisi merkittävästi vastaanottopaikan vaatimaa tilaa. Haluan korostaa, että mitään ei ole vielä Ruukinlahden puiston osalta päätetty, ei edes sen käyttöä lumen vastaanottopaikkana. On tärkeää käydä dialogia alueen asukkaiden kesken.”