Saarella ensiasunnon ostajan markkinat

Asuntojen hinnat ovat laskeneet Lauttasaaressa kymmenen prosenttia kuluvan vuoden aikana. Loppuvuosi houkuttelee asuntokaupoille ennen kaikkea ensiasunnon ostajia, jotka voivat vielä hyödyntää varainsiirtoveroetunsa. Tarjontaa asunnoista on enemmän kuin koskaan.

Erkkeri välittää 48,5 neliön kaksiota Särkiniementiellä. Hintapyyntö on 298 000 euroa. Kuva: Erkkeri.fi

TEKSTI Pete Suhonen

Lauttasaaressa asuntokauppa on hiljentynyt ja asuntojen hinnat ovat laskeneet muun pääkaupunkiseudun tavoin. Kiinteistövälitysalan keskusliiton kauppahintatilaston mukaan asuntokauppojen määrä on pudonnut Lauttasaaressa 20 prosenttia viime vuodesta. Vanhojen asuntojen kauppahinnat ovat laskeneet 9,4 prosenttia. Vuoden 2023 toteutuneiden kauppojen neliökeskihinta on 6 653 euroa, kun viime vuonna lauttasaarelaisesta asuinneliöstä maksettiin keskimäärin 7 346 euroa.

Samalla asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet viime vuoden 59 päivästä 89 päivään. Tosi asiassa myyntiajat ovat vieläkin pitempiä, sillä tilastossa näkyy vain asunnon viimeisimmän, myyntiin päätyneen toimeksiannon pituus. Kauppaa vaivaavat tällä hetkellä pitkät myyntiketjut. Oman asunnon myyntiehtoisia tarjouksia tehdään erityisesti isompiin asuntoihin.

Oikea aika ostaa?

Paitsi Suomen talouden yleinen matalapaine ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, myös nopeasti nousseet korot ovat säikäyttäneet kansalaisia asuntokaupoilta. Toissa viikolla saatiin kuitenkin signaali korkotason taittumisesta, kun vuoden euribor-korko laski kuuden kuukauden euriboria alemmaksi ensi kertaa sitten vuoden 2008. Markkinat näyttävät uskovan, että keskuspankki laskee ohjauskorkoaan ensi vuonna. Se on hyvä merkki kaikille asuntolainaa havitteleville. Yhdessä alhaisen hintatason kanssa, loppuvuosi saattaa olla paras hetki pitkään aikaan hankkia ensiasunto. Oman ensiasunnon hinta nousee käytännössä yhdessä yössä. Hallituksen esityksen mukaan vuoden 2024 alusta myös ensiasunnon ostajat joutuvat maksamaan varainsiirtoveron ostamastaan asunto-osakkeesta. Samalla varainsiirtovero laskee kahdesta prosentista puoleentoista prosenttiin. Esimerkiksi 250 000 euron kauppahinnasta varainsiirtoveroa kertyy maksettavaksi 3 750 euroa.

Re/maxilla on kaupan 26 neliön yksiö Luoteisväylällä 208 000 euron hintaan. Kuva: Remax.fi

Tarjontaa riittää

Tällä hetkellä asunnoista on historiallisen laaja tarjonta Lauttasaaressa. Marraskuun alussa Oikotie.fi-asuntomarkkinapaikalla oli kaupan peräti 320 asuntoa, joista uudisasuntoja (Gyldenintie 2, Lauttasaarentie 8, Särkiniementie 3) yhteensä 64. Kuvaavaa on, että esimerkiksi syksyllä 2017   Lauttasaaressa oli myynnissä kaikkiaan vain noin 140 asuntoa. Nyt myynnissä olevista asunnoista 146 oli yksiötä tai kaksiota. Niistä 92 oli kaupan 00200-postinumeroalueella etu-Lauttasaaressa ja 54 Vattuniemessä 00210-postinumeroalueella. Alle 300 000 euron hintapyynnön kohteita Lauttasaaressa oli 41.

Välittäjä Shama Österman Rive Kodeista sanoo, että Lauttasaaresta ostettu ensiasunto on tyypillisesti pariskunnan ostama, hieman suurempi ja alueen hintatasosta takia myös kalliimpi kuin keskimäärin muualla Helsingissä. Re/maxin Lauri Pakkalan arvion mukaan hintojen lasku on osunut erityisesti pieniin, korkeintaan kahden huoneen asuntoihin – tyypillisiin ensiasuntoihin siis. ”Laskua on ollut jopa 15 prosenttia”, Pakkala sanoo.

Viime vuonna Lauttasaaressa oli vain harvoin myynnissä alle 200 000 euron yksiötä, mutta nyt kaupan on muutamia. Marraskuun alussa edullisin myytävä yksiö oli 24 neliön toisen kerroksen huoneisto Ruukinlahdentiellä: hintapyyntö 185 000 euroa. Alle 300 000 euron kaksiota oli tarjolla 15. Saaren edullisin kaksio oli Taivaanvuohentiellä sijaitseva remonttia kaipaava 36 neliön huoneisto, jonka hintapyyntö oli 215 000 euroa.

75 neliön kolmio Melkonkadulta on myynnissä Rive kotien kautta. 438 000 euron hinnan päälle tulee huoneiston peruskorjausosuus. Kuva: Rivehomes.com

Ensiasunnon ostajat heränneet

Kiinteistötoimisto Erkkerin Markku Enströmin mukaan asuntokauppa on syksyllä käynyt kevättä vilkkaammin. Erkkerissä ja Re/maxissa on nähty ”pientä piristymistä” ensiasuntomarkkinassa hallituksen esityksen julkitulon jälkeen. ”Ensiasunnon ostajia kiinnostaa hyödyntää veroetu”, Enström sanoo. Toistaiseksi ”ei kuitenkaan niin paljon kuin arveltiin”, arvioi Re/maxin Pakkanen. Rive Kotien Österman näkee liikehdintää jonkin verran enemmän.

”Ensiasunnon ostajien osuus ostajakandidaateista on selkeästi noussut parin viime viikon aikana, eli tuo veromuutos kannustaa päätöksiin. Mutta ehtivätkö ensiasunnon ostajat löytää sen oikean ja vielä tehdä kaupatkin tämän vuoden puolella? Veikkaan melkoista tulppaa kaupantekoon loppuvuodesta pankeissa.”

Ensi vuonna lämpenee

Tällä hetkellä ostajan neuvotteluasemat asuntokaupassa ovat erinomaiset, mikäli rahat kauppaan ovat jo taskussa. Ensi vuoden aikana tilanne saattaa kuitenkin jo muuttua, sillä kiinteistövälittäjät uskovat markkinoiden hiljalleen lämpenevän.

”Korkotason vakiintumisen seurauksena ostajat tekevät päätöksiä. Asunnonvaihtajilla on ollut jarru päällä jo lähes puolitoista vuotta. Kun huomataan, että hintojen lasku on loppunut, kauppa elpyy”, Markku Enström näkee. Samoilla linjoilla on Lauri Pakkala.

”Ihmisillä alkaa olla jo patoutunutta asunnon vaihtamisen tarvetta eri elämän vaiheiden takia. Markkinan elpyminen tosin edellyttää, ettei maailmalla tapahdu uusia suuria mullistuksia.”

Rive Kotien Shama Österman uskoo tietävänsä jo mahdollisen uuden nousun voittaja-asunnotkin.

”Kun markkina taas kunnolla lähtee käyntiin, noin 80–120 neliön, neljän viiden huoneen asunnot ovat ne, joiden hinta nousee Lauttasaaressa jyrkimmin.”