Saaren ympäri juosten, surffaten tai supaten

Syyskuun ensimmäisenä lauantaina saarta kierretään tavallistakin intensiivisemmin maalla ja merellä. Lähde mukaan – tai seuraa ainakin katseella.

Lauri Palsa ja Taru Häyrinen. Vuonna 2021 Larun Kympin sarjavoitot menivät Pohjoiskaarella asuvalle pariskunnalle. Kuva: Katja Pesonen.

TEKSTI Pete Suhonen

Larun Kymppi on kymppi

Syyskuun 2. päivä maalla otetaan itsestä mittaa saaren ympärijuoksussa. Jo 43. kerran juostavan Larun Kympin reitin pituus on nimensä mukainen: tasan kymmenen kilometriä. Mikäli matka tuntuu turhan pitkältä, luonnollinen vaihtoehto on kuntosarja Larun Vitonen. Sen voi taittaa myös kävellen ja vaikka sauvojen kera.

Kympin ja Vitosen reitti kulkee merimaisemissa, Lauttasaaressa kun ollaan. Lähtö- ja maalialue sijaitsevat tuttuun tapaan Pajalahden venesatamassa. Tapahtumassa on sähköinen ajanotto ja live-tulospalvelu myös Vitosen menijöille.

Toissa vuonna Larun Kympille osallistui 138 juoksijaa. Voittaja Lauri Palsa riensi Kympin huimaan, reilun 33 minuutin aikaan, mutta rauhallisin etenijä käytti matkaan lähes puolitoista tuntia. Ei siis paineita Kympilläkään.

Vitonen starttaa kello 13.45, Kymppi kello 14. Ilmoittautumismaksu Kympille on 30 euroa, Vitoselle 20 euroa. Larun Kympin ja Vitosen järjestävät Lauttasaari-Seura, Lauttapartio ja Lauttasaaren Luotsitytöt.

Larun Kymppi 2.9. Ilmoittautua voi osoitteessa my.raceresult.com

Tour de Laru tulee taas

 Purjelautailijoiden ja suppaajien kesän kärkitapahtuma Helsingissä on Tour de Laru, joka perustettiin jatkamaan muinaista, jo 1980-luvulla alkanutta surffaajien massatapahtumaa, Lauttasaaren ympäripurjehdusta.

Kovimman nosteen aikaan Lauttasaarta kiersi yli tuhat purjelautailijaa. Tuolloin lähtö- ja maalialue oli Espoon puolella Mellstenin rannassa, mutta vuonna 2013 henkiin herätettyä kisaa käydään nyt ainoastaan Lauttasaaren vesillä.

Tour de Larun kilpailuluokat ovat ”Raceboard”, ”Windsurfer”, ”Avoin purjelauta” ja ”SUP”. Reitti seuraa Lauttasaaren rantoja, mutta kulkusuunta ilmoitetaan vasta kilpailupäivän kipparikokouksessa. Ulko-Hatun saari kierretään etelän kautta.

Surffaajia ja suppaajia kelpaa ihailla paitsi lähtöalueella, myös Lauttasaaren ja Kaskisaaren silloilla. Jälkimmäisin on purjelautailijoille usein vaativa paikka. Sillan tuntumassa on usein täysi tyven, tai arvaamattomasti pyörivä tuuli. Siinä sitten pumpataan purjeita, ja yritetään pysyä kuivana.

Tour de Larun lähtö- ja maalialue sijaitsevat HSK:n sataman edustalla Vattuniemessä. Maaliin saavutaan aallonmurtajien välistä. Lähtö on kello 12. Tour de Larun järjestää Suomen Purje- ja Leijalautailuliitto ry, Suomen Windsurfer Liitto ry, ja Helsingfors Segelklubb.

Lisätiedot spll.fi