Saneerattavat koulutilat todenäköinen vaihtoehto Vattuniemeen

Lauttasaaren koulutila-asia näyttää mitä ilmeisimmin ratkeavan. Lauttasaari-Seuran edustajat kävivät joulukuun puolivälissä opetusvirastossa keskustelemassa Lauttasaaren koulutilanteesta. Keskustelua käytiin sekä nopeasti tarvittavista tilapäisistä koulutiloista että Vattuniemen kouluhankkeesta.

Kaupunki on tekemässä vuokrasopimusta alakoulun lisätiloista Hedengrenin talon kanssa (kuvassa). Myllykallion koulun vieressä sijaitsevan Hedengrenin tilat tulevat olemaan kaupungin käytössä vuoteen 2024. Ne toimivat myös väistötiloina, kun Pajalahden koulu lähivuosina menee remonttiin. Sen jälkeen vuorossa on Myllykallion koulun peruskorjaus.

Koulukäyttöön vuokrataan koko kolmas kerros talon idänpuoleisesta siivestä. Tiloihin mennään sisään Myllykallion puolelta maan tasalta. Tiloihin mahtuu enintään 350 lasta. Koulun suuren lapsimäärän vuoksi tarkoitus on jatkossa käyttää Myllykallion koulun pihaa vuoroissa.

Hedengrenin taloon tulee oma ruokailutila ja myös ruoka tulee Hedengrenin keittiöstä. Ruoat sinänsä ovat samoja kuin muuallakin koulussa. Ratkaisu helpottanee Myllykallion ruokalan ahtautta ja meluisuutta.

Hedengren kunnostaa itse tilat kaupungin suunnitelmien ja vaatimusten mukaan. Tarkoitus on tehdä tiloista niin sanottuja uusia oppimisympäristöjä, eli vapaasti tulkiten koululaisten monitoimi-avokonttoreita. Saneeraus aloitetaan helmikuussa, jotta tilat saadaan valmiiksi ensi elokuuhun mennessä.

Nykyiset parakit jäävät toistaiseksi paikoilleen Myllykallion koulun pihaan. Koulun teknisen työn tilat tullaan sijoittamaan yhteen parakeista, joka vapautuu, kun lapsia siirtyy Hedengrenin tiloihin. Liikuntaa varten Hedengrenille tulee tilaa, jonka korkeus kuitenkin on alle kolme metriä. Varsinaisesta kunnon liikuntatilasta ei siis ole kysymys.

Opetusvirastosta vakuutettiin, että Hedengrenin ilmanvaihdon pitäisi olla nyt kunnossa. Talossa tehtiin muutama vuosi sitten peruskorjaus, jonka yhteydessä ilmanvaihto uusittiin. Lisäksi saneerattaviin tiloihin tulee vielä yksi ilmanvaihtokone lisää.

Vattuniemen kouluasia loppusuoralla

Myös Vattuniemen kouluasia on loppusuoralla. Uutta koulua ei näillä näkymin rakenneta, vaan kaupunki haluaa saneerata koulun vanhaan rakennukseen Vattuniemessä. Valmistelut ovat jo aika pitkällä ja vaihtoehtoina on kaksi kohdetta. Kummankin kohteen sijainti on viraston mukaan keskeinen. Vielä ei kerrottu, mitkä kaksi kiinteistöä ovat kysymyksessä. Kummankin mahdollisen saneerauskohteen ongelma on piha-alueen pienuus. Myöskään puistoaluetta ei ole kummankaan saneerauskohteen vieressä.

Uusi koulu saneerattaisiin näillä näkymin 2019 ja olisi valmis 2020. Helsingin kaupungin tilakeskus vastaa tilojen hankinnasta ja saneerauksesta ja opetusvirasto määrittelee speksit. Seuran edustajille luvattiin, että vanhemmat ja lapset voidaan ottaa mukaan ideoimaan uusia tiloja ja niiden käyttöä. Tavoite on saada kouluun tiloja, joita voitaisiin hyödyntää myös iltaisin erilaisessa harrastus- ja muussa vapaa-ajan toiminnassa.

________

Tältä näyttävät Hedengrenin alakouluksi saneerattavat tilat tällä hetkellä (kuva alla)

Hedengren sisalta lores