Siltaremontti alkaa – kaksi kaistaa katoaa keskiviikkona

(Kuva: Ville Elomaa)

TEKSTI Pete Suhonen

Lauttasaaren sillan peruskorjaus alkaa keskiviikkona.

“Samalla pohjoisen puoleiset ajokaistat ja kevyen liikenteen kaistat suljetaan”, kertoo työmaapäällikkö Vilho Hiltunen Kreate Oy:sta, joka toteuttaa remontin.  Ajoneuvoliikenne ja kevytliikenne ohjataan sillan eteläiselle puolelle. Molempiin suuntiin jää siis yksi ajokaista. Sillan pohjoispuolen korjaus valmistuu Hiltusen mukaan ensi vuoden maaliskuussa. Sen jälkeen käydään käsiksi eteläpuoleen. Koko remontin on määrä valmistua marraskuussa 2020, mutta liikennejärjestelyjen osalta jo ensi vuoden syyskuussa. Sen jälkeen saarelle on kaksi ajokaistaa, mutta keskustan suuntaan vain yksi.

“Länsiväylälle liikennnettä ei pidä ohjata missään korjauksen vaiheessa”, Hiltunen lupaa.

Työmaan ajaksi sillan nopeusrajoitus alenee 30 kilometriin tunnissa. Sillan Lauttasaaren ja Ruoholahden päiden alikulut suljetaan elokuun aikana.

Veneväylä on avoinna korjaustyömaan ajan, mutta väylän paikkaa vaihdetaan työmaan edistyessä. Väylä merkataan merkeillä ja valoilla.

Työmaan parakit ja varastoalue sijoittuvat Ruoholahden puolelle Salmisaarenranta 7 kohdalle olevalle parkkipaikalle rantaan. Lisäksi Lauttasaaren puolella työmaan käyttöön rajataan alue sillan pohjoispuolelta.

Peruskorjauksessa sillan teräsosat  ja pintarakenteet vahvistetaan, lisäksi silta saa muun muassa  uudet kaiteet ja katuvalot. Sillan puomit puretaan ainakin korjauksen ajaksi. Hiltusen mukaan sillan läppä poistuu lopullisesti käytöstä. Sillan valvomokoppi säilyy ja se remontoidaan, mutta valvomokopin sisäpuolella olevien ohjauslaitteiden kohtalosta ei ole tietoa.

Sillan alaosien rakenteita vahvistetaan teräsrakenteilla, joiden siirtämistä ja työkoneiden kulkua varten rantaan tehdään väliaikainen tie Lauttasaarentie 1 talon kohdalle. Mahdolliset meritäytöt tehdään louheella. Kunnostustyön valmistumisen jälkeen tie puretaan ja ranta palautetaan ennalleen.

HSY:n putkiremontti Salmisaaressa on Hiltusen mukaan lopuillaan eikä vaikuta sillan peruskorjauksen alkamiseen.

Lauttasaaren sillan remontti maksaa 18,5 miljoonaa euroa. Kreate Oy vastaa myös Vuosaaren sillan remontista, joka valmistunee syksyn aikana.