Seuran kannanotto sote-palveluihin

Sote-uudistuksessa turvattava monipuoliset lähipalvelut

Lauttasaari-Seura ja kaksitoista muuta kaupunginosayhdistystä vaativat Helsinkiä kuuntelemaan asukkaitaan sosiaali- ja terveyspalveluja koskevassa uudistuksessa. Kannanoton on valmistellut Lauttasaari-Seuraan perustettu sote-työryhmä.

Helsinki on keskittämässä sosiaali- ja terveyspalvelujaan suuriin jättimäisiin keskuksiin. Kaupungin suunnitelmissa on mm. Lauttasaaren terveyskeskuksen lakkauttaminen ja palvelujen siirtäminen keskustan hyvinvointikeskukseen.

Hallituksen sote-uudistuksen myötä sote-asiat siirtyvät maakuntiin ja uudistuksen yksi keskeinen ajatus on asukkaiden valinnanvapaus. Helsinki linjaa kantaansa sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslaista annettavassa lausunnossaan. Helsingin sote -lautakunta käsitteli lausuntoehdotusta ja keskittäminen näyttäisi jatkuvan. Se huolestuttaa asukkaiden etuja ajavia kaupunginosayhdistyksiä, koska uhkana on, että asukkaiden mahdollisuus saada palvelut läheltä heikkenevät.

Kaupunginhallituksen jäsenille lähetetyssä kannanotossaan kaupunginosayhdistykset edellyttävät, että Helsingin tulee kannattaa lähipalveluiden kehittämistä antaessaan lausuntonsa valinnanvapauslainsäädännöstä ja osallistuessaan Uudenmaan maakunnan sotevalmisteluun.

Kaupunginhallitus käsittelee lausuntoa 6.3.2017 ja valtuusto hyväksyy lausunnon 23. 3.2017.

Lauttasaari-Seuran valmisteleman kannanoton kaupungille voi lukea kokonaisuudestaan tästä.