Stubb jyräsi Lauttasaaressa – Haavistokin vahva

Stubb ja Haavisto imuroivat yli 75 prosenttia lauttasaarelaisten äänistä. Kuvat: Alexstubb.fi, Haavisto2024.fi

TEKSTI Pete Suhonen

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros sujui ennakoidun vilkkaasti Lauttasaaressa. Lauttasaaren äänestysprosentti 87,2 oli  jälleen merkittävästi korkeampi kuin Helsingissä (78,5 %) tai koko Suomessa (74,9 %). Yhdeksän ehdokkaan suosituimmuusjärjestys muodostui Lauttasaaressa lähes samaksi kuin koko valtakunnassa. Koko maan tuloksiin verrattuna Lauttasaaressa korostuivat Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston vahva suosio, ja toisaalta Olli Rehnin ja Jussi Halla-ahon alhainen kannatus.

Kokoomuksen Stubb imuroi lauttasaarelaisista äänistä yli 43 prosenttia. Tulos oli 1,3 prosenttiyksikköä parempi kuin kokoomuksen kannatus viime kevään eduskuntavaaleissa.

Kakkoseksi Lauttasaaressa ponnisti koko Helsingin ykkönen, valitsijayhdistyksen Haavisto (vihr.) runsaan 32 prosentin kannatuksella. Haaviston saalis Lauttasaaresta oli tuplat vihreiden eduskuntavaalitulokseen verrattuna. Lauttasaaren kolmonen, valitsijayhdistyksen keskustalainen ehdokas Rehn, sai kahdeksan prosenttia äänistä. Keskustalaisesta näkökulmasta tulos on hyvä Lauttasaaressa, sillä eduskuntavaaleissa puolueen kannatus jäi alle kahden prosentin. Perussuomalainen Halla-aho keräsi 7,9 prosentin kannatuksen, joka ylitti nippa nappa perussuomalaisten äänisaaliin eduskuntavaaleissa (6,8 %).

LAUTTASAAREN TULOKSET *

  1. Alexander Stubb (kok.) 43,3 % (27,1 %)
  2. Pekka Haavisto (vihr.), valitsijayhdistys 32,3 % (25,8 %)
  3. Olli Rehn (kesk.), valitsijayhdistys 8,0 % (15,4 %)
  4. Jussi Halla-aho (ps.) 7,9 % (19,0 %)
  5. Li Andersson (vas.) 4,8 % (4,9 %)
  6. Jutta Urpilainen (sd.) 2,0 % (4,4  %)
  7. Sari Essayah (kd) 0,8 % (1,5 %)
  8. Mika Aaltola (sit.), valitsijayhdistys 0,7 % (1,5 %)
  9. Harry Harkimo (liik.) 0,3 % (0,5 %)

 *Suluissa kannatus koko Suomessa, kun äänistä laskettu 98,9 prosenttia. Lauttasaaren äänistä laskettu 100 prosenttia.

Keskiviikkona 31.1. ilmestyvä Lauttasaari-lehti kertoo, mikä oli ehdokkaiden kannatus Lauttasaaren eri äänestysalueilla.