Suurenmoinen säkkipillinainen: “Soitan kannustukseksi ja välittämisen osoitukseksi”

(KUVA: Pete Suhonen) Säkkipillin soittaminen vaatii puhallusvoimaa yhtä paljon kuin ilmapatjan täyttäminen. Päivi K. Järvinen soittaa nykyään Lauttasaaren kirkonmäellä lauantai-iltaisin.

TEKSTI: Pete Suhonen

Gyldenintie 8:n toisen kerroksen tuuletusparvekkeelta on ensimmäisen koronaviikon ajan kuultu huumaavaa säkkipillisoitantaa. Soittolistalla on aina Sibeliuksen Finlandia-hymni, myös Uusmaalaisten laulu (sic!) on kuultu. Noin viisi minuuttia kestävä minikonsertti on alkanut jokaisena päivänä kello 20. Aplodit iltakävelijöiltä ja lähiparvekkeilta ovat olleet raikuvia.

Säkkipilliä soittaa  talossa asuva 53-vuotias musiikinopettaja Päivi K. Järvinen. Ei ole liioiteltua sanoa, että säkkipillillä tulkitusta Finlandia-hyministä on tullut jonkinlainen Lauttasaaren korona-ajan tunnus.

Päivi, mistä sait ajatuksen minikonsertteihin?

“Katselin, kuinka Euroopassa ihmiset laulavat ja soittavat parvekkeillaan. Olen soittanut  säkkipilliä neljännesvuosisadan. Minulle tuli voimakas tarve jakaa musiikkia saareen yhteisöllisenä tekona, välittämisen osoituksena ja rohkaisuksi.”

Säkkipilli on marssisoitin, tuttu sota-aikaa kuvaavista elokuvista, joissa se soi brittien etujoukkojen rohkaisuksi ja vihollisen pelottamiseksi. Sen soinnissa on jotain yliluonnollisen vahvaa. Kuulijoiden iho on noussut Lauttasaaressakin kananlihalle, hyvässä mielessä.

“Säkkipillin ääni kantaa jopa kahden kilometrin päähän. Se on yksi vahvimmista soittimista. Ehkä alppitorvi pärjää sille. Ylämaan säkkipillissä on sata desibeliä raakaa voimaa. Kamppailemme nyt näkymätöntä vihollista vastaan.”

Jotta liian suurta yleisömäärää ei kokoontuisi yhteen paikkaan, Järvinen on suunnitellut jalkautuvansa säkkipillinsä kanssa saaren eri kaduille, marssien. Hän toivoo voivansa soittaa myös esimerkiksi vattuniemeläisille.

Päivi K. Järvinen on siirtynyt soittamaan Lauttasaaren kirkonmäelle lauantaisin kello 18. Jos haluat kuunnella, muista, että säkkipilli kuuluu kauas.  Reilut turvavälit tulee säilyttää ulkonakin. Muista myös, että viranomaiset ovat kieltäneet yli kymmenen ihmisen kokoontumiset.  

Artikkelia päivitetty soittopaikan osalta 5.4 klo 13.26