Suuri yhteisötaideteos on valmistunut Koivusaaren alikulkutunneliin

Koivusaaren metroasemalle johtavaan alikulkutunneliin on valmistunut kaikkien lauttasaarelaisten oma taideteos, jossa näkyy rakkaus mereen ja rantaluontoon.

Auringonlasku tulee Koivusaaren alikulkutunnelin seinään. (Kuvat: Katja Pesonen)

TEKSTI Katja Pesonen

Yhteisötaiteilija Heidi Hänninen organisoi osana Koneen Säätiön Äänenavaus -triennaalia yhteisötaideteoksen Koivusaaren metroaseman lähellä sijaitsevaan alikulkutunneliin. Hän järjesti kaiken ikäisille saarelaisille työpajoja aiheena ranta ja rantaluonto. Alle 10-vuotiaiden työpajoissa piirrettiin, yli 65-vuotiaiden pajoissa laitettiin muistiin tarinoita ja ikäluokat siltä väliltä maalasivat muraalin tunneliin.

Lapsia oli mukana noin 20 ja senioreita 10. Seinämaalaajia työskenteli jopa kymmenen kerrallaan. Hänninen on nähnyt kuinka selkeää on lauttasaarelaisten rakkaus mereen, rantoihin ja rantaluontoon. Se on jopa käsinkosketeltavaa.

”Senioreiden tarinoissa huomasi kuinka tärkeitä kaikille avoimet, nimenomaan luonnontilassa olevat rannat ihmisille ovat. Kaikki vehreys, eläimet, linnut, laineiden liplatus. Kun taas lapsille kertoi, että aiheena on Lauttasaaren rannat, heidän ei tarvinnut edes miettiä mitä piirtäisivät. Kuvat tulivat heti. Se kertoo siitä kuinka ranta ja meri muodostuvat täällä osaksi ihmisten identiteettiä jo hyvin pienestä. Meri on myös osa lasten identiteettiä.”

Hän kertoo lasten piirtäneen niitä leikkejä, joita he rannoilla leikkivät. On merenneitoja, eläimiä, perhettä, kasveja, seikkailuja, ukkosmyrskyä. Jokaisesta piirrustuksesta on tehty seinään heijastamalla mahdollisimman tarkka sabluuna kartongille. Niistä aikuisten taidepajalaiset ovat veitsellä avanneet aukot värittämistä varten. Sabluunoita on tehty myös aakkosista. Niitä käytetään maalaamaan senioreiden tarinoiden ydinajatuksia ja keskeisiä viestejä. Punainen lanka niissä on toive, että rannat säilysivät mahdollisimman koskemattomina ja vapaina tuleville sukupolville. Sama toive näkyy myös lasten piirrustuksissa.

Aurinkotunneliksi kutsutun katutaideteoksen avajaiset ovat lauantaina 8. kesäkuuta. Triennaali huipentuu Yhteisötaiteen äänet -seminaariin Lauttasaaren kartanossa Helsingissä 7.–8. kesäkuuta. Katso lisätietoja Koneen Säätiön nettisivuilta.

Kirsi Dorsman tekee sabluunaa tyttärensä Ronyan,10, joutsenpiirrustuksesta.

 

Pikkupojan piirros rantaleikeistä.