Taloyhtiön energiaremontti – vaivaton ja tuo säästöjä!

Helenillä on yli sadan vuoden kokemus helsinkiläisten kotien energia-asioiden hoidossa. Nyt se tarjoaa kokonaispakettia, jossa se suunnittelee ja toteuttaa taloyhtiöiden energiaremontin avaimet käteen periaatteella.

Taloyhtiön energiaremontin voi tilata helposti Heleniltä.

Helenin sähköauton latausasema.

TEKSTI Katja Pesonen KUVAT Helen

Hiilineutraalius, energiansäästö, kiertotalous ja kestävät liikkumismuodot. Siinä muutamia asioita, joita myös taloyhtiöt joutuvat nykyään pohtimaan. Monet taloyhtiöt suunnittelevatkin nyt energiaremontteja, jotka eivät pelkästään olisi parempia ympäristön kannalta, mutta toisivat asukkaille selvää säästöä.

Johannes Isohookana, Helenin maalämpöratkaisujen tuotepäällikkö kertoo muun muassa maalämpömarkkinoiden kuumentuneen. Viime vuonna se kasvoi peräti kaksikymmentä prosenttia.

”Ja uskallan väittää, että taloyhtiösektorilla se kasvoi vieläkin enemmän”, hän toteaa.

Kaupallinen tuotekehityspäällikkö Minna Hellström kertoo lämmitystavan uudistuksen olevankin energiaremontin ytimessä. Hän kuitenkin kannustaa taloyhtiöitä tutkimaan asiaa kokonaisuutena. Pelkän lämmitystavan vaihtamisen lisäksi on taloyhtiölle edullista tehdä muitakin muutoksia, jotka vaikuttavat energiankulutukseen ja asumismukavuuteen.

”Pystymme esimerkiksi tarjoamaan kaukolämpöä ja sen tehostamista poistoilmalämpöpumpulla tai päälämmitysmuoto voidaan vaihtaa maalämmöksi, jos se on taloyhtiöille paras ratkaisu. Samalla voidaan asentaa aurinkovoimala ja sähköautojen latauspisteet”, hän kertoo.

Helen pystyy sekä suunnittelemaan että toteuttamaan energiaremontista haaveilevalle taloyhtiölle parhaiten sopivan ratkaisun avaimet käteen periaatteella.

”Tiedämme, ettei paras ratkaisu tarkoita pelkästään tekniikkaa, vaan siihen vaikuttavat taloyhtiöiden ja niiden hallitusten tarpeet. Joillekin taloyhtiöille maalämpö voisi olla paras vaihtoehto, mutta jos ei ole halukkuutta investoida siihen, etsimme muita ratkaisuja. Ihmisille on myös hyvin tärkeää se, mitä tapahtuu vastikkeille. Se paras ratkaisu on siis monen tekijän summa ja aina taloyhtiökohtainen”, Hellström jatkaa.

Myyntiryhmäpäällikkö Mika Kohtamäki kertoo asukkaiden olevan hyvin erilaisia. Toiset ovat ottaneet jo valmiiksi selvää energia-asioista, toiset ovat myyjän antamien tietojen varassa. Tuossa maastossa luoviessaan he haluavat auttaa asiakkaita saamaan sen mitä nämä ovat tilaamassa, mutta myös kannustaa ajattelemaan asioita pitkällä tähtäimellä, sillä loppupeleissä se tuo säästöjä.

”Näin on esimerkiksi sähköautojen latauspisteiden kanssa. Jos asiakas tiedustelee kahta latauspistettä, voimme ehdottaa varustelua kaikkiin autopaikkoihin niin, että niissä on myöhemmin valmius jos ja kun lisää asukkaita haluaa siirtyä sähköautoon”, Kohtamäki huomauttaa.

Monen uudistuksen summa

Taloyhtiön energiaremontti voi koostua, ja usein koostuukin monesta uudistuksesta.

”Esimerkiksi eräs rivitaloyhtiö hankki meiltä kokonaisuutena maalämpöjärjestelmän, aurinkovoimalan ja sähköisen liikenteen valmiuden. Rakennuksen sähköpääkeskus uusittiin kokonaisuudessaan niin, että se riittää tuleville sähköautonlatauspisteille ja maalämpöjärjestelmälle. Lisäksi aurinkovoimala kytkettiin siihen. Samalla he tekivät piharemontin. Remontti rahoitettiin sillä tavoin, ettei kokonaisvastike noussut lainkaan eli pitkällä laina-ajalla ja maalämmöstä tulleilla säästöillä”, kertoo Isohookana.

Vaikka siis rahoitusvastike kasvoi, hoitovastikkeisiin tuli säästöä. Isohookana muistuttaa alhaisten hoitokulujen näkyvän myös asunnon jälleenmyyntiarvossa.

Taloyhtiöiden tyypillisimmät päälämmitysmuodot ovat kaukolämpö ja maalämpö. Isohookanan mukaan kaukolämmön lisäksi kiinteistöihin voi asentaa poistoilmalämpöpumppuja, jolloin poistuvaa ilmamassaa voidaan hyödyntää uudestaan. Saman voidaan tehdä myös maalämpöä käytettäessä.

Aurinkovoima kiinnostaa sekin monia suomalaisia. Isohookana toteaa, ettei pelkkä aurinkovoima edelleenkään voi Suomessa toimia ainoana energianlähteenä, mutta se on hyvä lisä, jolla voi korvata taloyhtiön kiinteistösähkön.

”Lisäksi uuden hyvityslaskentapalvelun avulla osakkaatkin pystyvät hyödyntämään sitä. Eli jos sähköä jää yli kiinteistön oman tarpeen, on mahdollista ohjata aurinkosähköä osakkaille.”

Aurinkovoimalan lisäys osana kaukolämmön tehostusta poistoilmalämpöpumpulla voi myös ratkaista Aran energia-avustuksen mukaisten vähennystavoitteiden saavuttamisen.

Trendinä asunnon jäähdytys

Kesähelteet ovat entistä kuumempia ja Kohtamäki kertoo trendinä olevankin nyt asunnon jäähdytys. Siitä tulee heille kyselyitä lähestulkoon päivittäin.

Isohookana kertoo miten se käytännössä toimii.

”Lämpö otetaan pois ja siirretään se kaukolämpöverkkoon. Näin se voi mennä vaikka jonkun suihkuveden lämmittäjäksi toiselle puolen Helsinkiä.”

Ja miten se taas käytännössä toimii? Isohookanan mukaan se voidaan toteuttaa ensinnäkin kaukojäähdytysverkon kautta eli verkosto liitetään kiinteistöön ja sisätiloihin tulee lämmönsiirrin, joista jaetaan jäähdytysenergiaa kiinteistön sisään. Toinen vaihtoehto on tehdä paikallinen jäähdytyslämpöpumppu, joka siirtää ylimääräisen lämpöenergian suoraan kaukolämpöverkostoon. Silloin asennetaan konvektorit niihin huoneistoihin, jotka haluavat siihen liittyä. Ne muistuttavat ilmalämpöpumppujen sisäyksikköjä. Kaikki tämä on täysin hiilineutraalia.

Tarjolla myös huoltoa ja ylläpitoa

Sen lisäksi, että Helen suunnittelee ja toteuttaa kiinteistön energiaremontin, se tarjoaa sen huoltoa ja ylläpitoa.

”Kun siirrytään uudempiin energiajärjestelmiin, monia asukkaita askarruttaa se miten isännöitsijä ja huoltoyhtiö voivat pitää huolta siitä, että suunnitellut säästöt toteutuvat. Siksi tuomme meidän omaa etävalvontaamme ja huoltoamme paketteihin, jotta energiaremontti olisi mahdollisimman huoletonta taloyhtiölle. Pari remontinjälkeistä ensimmäistä vuotta ovat ratkaisevia. Seuraamme niitä yhdessä asiakkaan kanssa ja teemme tarvittaessa säätöjä”, Hellman kertoo.

Isohookana kertoo Helenillä olevan useita erityyppisiä tuotteita, joiden avulla taloyhtiöt voivat energiaremontin toteuttaa. Tällainen on esimerkiksi palvelumallina tarjottava maalämpöratkaisu.

”Siinä taloyhtiö ei itse tee investointia vaan me teemme sen taloyhtiön puolesta. Jäämme operoimaan asennettua systeemiä kiinteistöön sopimuskauden ajaksi eikä hintalappua koskaan näy taloyhtiölle remppavaiheessa vaan taloyhtiö maksaa Helenille kiinteää, kuukausittaista palvelumaksua järjestelmän käytöstä ja hoidosta. Vertaisin sitä leasingiin eli siihen kuuluvat kaikki kulut huolloista lähtien. Se on hyvin huoleton ratkaisu taloyhtiöille.”

Hän kehottaa olemaan yhteydessä Heleniin, kun taloyhtiössä herää pienikin kiinnostus energiaremonttiin.

”Lähdetään rakentamaan lauttasaarelaisille taloyhtiölle sitä parasta ratkaisua ja tulevaisuuden järjestelmää, joka varmistaa sen, että kiinteistö pysyy jatkossakin houkuttelevana ja sen arvo vain kasvaa.”

Lisätietoja aiheesta löydät osoitteesta helen.fi/energiaremontti.