Taloyhtiön energiasuunnitteluun digitaalinen työkalu

Taloyhtiö voi työkalun avulla verrata hiilipäästöjään muihin taloyhtiöihin.

TEKSTI Eero-J Ahonala

Asunto-osakeyhtiöiden energiasuunnitteluun on valmistumassa digitaalinen työkalu, joka laskee kiinteistön hiilijalanjäljen. Sen avulla voi verrata hiilipäästöjä naapuriyhtiön tai toisen kaupunginosan taloyhtiön vastaaviin päästöihin. Sovellus sisältää laskurin, joka auttaa tulevien energiaremonttien suunnittelussa.

Hiilineutraalit kaupunginosat sovellusta ovat olleet suunnittelemassa Lauttasaaren ja Maunulan kaupunkiaktiivit. Käyttöliittymänä toimii Helsingin kartta, mistä löytyy hakemalla jokainen asunto-osakeyhtiö ja sen tiedot. Alussa tiedot perustuvat avoimen tiedon laskennalliseen keskiarvoon. Sovellus mahdollistaa ensimmäistä kertaa toteutuneiden energiatietojen julkaisemisen. Taloyhtiön hallitus voi valtuuttaa isännöitsijän julkaisemaan kiinteistön kulutustiedot sekä tiedot tehdyistä energiaremonteista.

Sovelluksen on tilannut Helsingin kaupungin elinkeino-osaston kaupunki-innovaatiot tiimi. Sen toteuttaa Avoin Map Oy. Lauttasaari-Seuran ilmastohanke etsii nyt vapaaehtoisia taloyhtiöitä mukaan kokeiluun julkaisemaan omia energiatietojaan.

Kiinnostuneet taloyhtiöt voivat ottaa yhteyttä: eero.ahonala@vanhakaupunki.com.