Tämä on Lauttasaaren keskipiste

Lauttasaaren keskipisteen koordinaatit ovat 382029 E 6670835, mutta mitä sieltä löytyy?

Keskipiste kartalla.

TEKSTI Pete Suhonen

Lauttasaaren maantieteellisen keskipisteen määritteleminen ei ole aivan helppoa. Moni muistaa koulusta tutun keinon: leikkaa pahville piirretty alueen kartta ääriään myöten tarkasti irti, tasapainota kartta kynänkärjen päälle, ja keskipiste löytyy kynän kärjen kohdalta. Keino on vaivalloinen ja epätarkkakin. Siksi pyysimme Paikkatietokeskuksen geoinformatiikan ja kartografian osastolta asiantuntijan apuun. Tutkimusryhmäpäällikkö Ville Mäkinen laski ETRS-TM35FIN-koordinaatistolla Lauttasaaren keskipisteeksi koordinaatit 382029 E, 6670835 N.

Sinne siis.

Kirkko ei ole keskellä kylää

Jos Lauttasaaren kirkko olisi perustettu keskelle kylää, sen pitäisi sijaita noin 300 metriä nykyisestä sijainnista kaakkoon. Lauttasaaren keskipiste paikallistuu Hevosenkenkäpuistoon, joka rajautuu Tallbergin puistotiehen, Särkiniementiehen ja Haahkakujaan. Puisto tunnetaan myös ainakin nimillä Liikkari, Liikennepuisto, Temppupuisto, Nuori Suomi -puisto.

Ville Mäkisen laskemat koordinaatit vievät puiston rullalautaramppien koillispuolelle, kahden aidatun pelikentän eteläpäätyyn. Päätyjen keskellä sijaitsee valonheitin, ja sillä kohdalla se on: Lauttasaaren keskipiste. Tervemenoa tutustumaan.

NÄIN LASKETTIIN

Paikkatietokeskus laski keskipisteen Lauttasaaren pääsaaren perusteella. Vesialueita, edustalla sijaitsevia saaria tai luotoja ei laskettu mukaan. Jos paikkaa katsoo Helsingin kaupungin karttapalvelussa, tulee huomioida, että Helsingissä käytetään ETRS- GK25FIN-koordinaatistoa, johon ETRS-TM35FIN-koordinaatit täytyy muuntaa ennen tarkastelua. Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikka -palvelussa koordinaatiston voi valita.