Tämä Pyrkän tekojäästä tiedetään

Pyrkän tenniskenttäalue tulevaisuudessa: marraskuun alkuun asti lätkitään tennistä, joulukuun alusta luistellaan. (Kuva: Pete Suhonen)

“Ei sittenkään jäädytysmatto vaan pysyvä putkistorakenne”, arvelee liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurre.

TEKSTI Pete Suhonen

Lauttasaarelaisten riemuksi Helsingin kaupunginhallituksessa syntyi lokakuun lopussa budjettisopu tekojäästä Pyrkälle.

“Liikuntapaikkarakentamisen investointimäärärahat sisältävät Lauttasaaren tekojään”, kertoi Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.). Aloitteen tekojäästä oli tehnyt lauttasaarelainen kaupunginvaltuutettu Mia Nygård (kok.), mutta valtuusto ei ehtinyt tehdä asiasta päätöstä. Tekojäähankkeen puuhahenkilöihin kuuluu myös muiden muassa lauttasaarelainen kaupunginosa-aktiivi Kari Kemppinen.

Tekojää tulee jääkiekkokaukaloon, joka talvikautena sijaitsee Pyrkän tenniskenttien päällä. Ratkaisu on luonnollisesti osavuotinen, eikä sillä pitäisi olla vaikutuksia tenniskenttien käyttöön perustamisvaihetta lukuun ottamatta.

Liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurteen mukaan todennäköinen ratkaisu ei ole jäädytysmatto vaan pysyvä putkistorakenne, joka asennetaan tenniskenttien alle. Huurre arvioi perustamiskustannusten nousevan lähelle puolta miljoonaa euroa. Vuosittaiset käyttökustannukset asettuvat alle 80 000 euron.

“Koska tekojäälle on käyttöä vuodesta toiseen, kiinteä rakenne muodostuu lopulta edullisemmaksi kuin matto. Fasiliteetit ovat Pyrkällä jo kunnossa”, Huurre sanoo.

Pyrkän kaukalo uusittiin vuosi sitten, valaistus ja pukeutumistilat ovat olemassa. Tekojää avautuu todennäköisesti vuoden kuluttua alkutalvella. Putkistorakenteiden asentaminen vie joitakin kuukausia. Työ aloitettaneen ensi syksynä. Kaupungilla on ollut tapana pitää tekojääratoja auki joulukuun alusta maaliskuun alkuun. Keväällä auringonsäteily alkaa nostaa jäähdytyskustannuksia huomattavasti.

Lauttasaari-lehti kertoo lisää tekojäästä ja sen toteuttamisen aikataulusta, kun tarkempi suunnitelma valmistuu.