Tässä on Lykin uusi halli: Täysmittainen koriskenttä ja katsomo yli 200:lle

Lauttasaaren yhteiskoulun liikuntahalli on pian valmis. Tätä vauhtia sen pitäisi olla Lykin käytössä vielä tämän vuoden puolella. Liikuntaseurat pääsevät halliin harrastamaan ensi vuoden alusta.

Lauttasaaren yhteiskoulun apulaisrehtori Risto Ikonen esittelee uutta liikuntahallia. Valmista pitäisi olla vielä tämän vuoden puolella. (Kuva: Katja Pesonen)

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaaren yhteiskoulun liikuntahallia on odotettu kuin kuuta nousevaa neljäkymmentä vuotta. Rakennustyöt aloitettiin keväällä 2018, aikakapseli upotettiin perustuksiin samana vuonna kesäkuussa ja nyt rakennus jo näyttää rakennukselta. Telineitä on ympärillä, sisätilat vaativat vielä paljon laittamista ja pihakin on vaiheessa, mutta aikataulu ei ole heittänyt kuin muutaman kuukauden. Valmista olisi alun perin pitänyt olla syyskuussa, mutta muutamien sekalaisten seikkojen, kuten esimerkiksi elementtitoimitusten ongelmien vuoksi rakentaminen on viivästynyt.

Lauttasaaren yhteiskoulun apulaisrehtori Risto Ikonen kertoo kaiken sujuneen yllättävän hyvin siitäkin huolimatta, että massiivinen rakennustyömaa sijaitsee noin seitsemänsadan nuoren opinahjon pihalla.

”Kirjoitusten aikana pihalla oleva melu on kuitenkin häirinnyt sen verran, että siitä oli neuvoteltava aikatauluja uusiksi, jotta nuoret saivat työrauhan. Muutoin yhteiselo on mennyt ihan sujuvasti”, Ikonen kertoo.

 

Liikuntahallin on suunnitellut Pasi Siistonen Arkkitehdit Siistonen Oy:stä. Hän tuli mukaan suunnitelmiin vuonna 2014 ja teki alustavia suunnitelmia jo ennen kuin rakentamisesta tai edes rahoituksestakaan oli päätöksiä. Niin päättäväisiä hallin suhteen oltiin. Lykin koulurakennuksen on suunnitellut Heikki ja Kaija Siren ja Siistonen on halunnut tehdä hallista sen tyyliin ulkoisesti sopivan. Jokaisessa suunnittelukokouksessa on myös ollut kaksi koulun oppilaskunnan jäsentä sekä opettajien edustajana liikunnanopettaja Kari Grönroos.

Halli on ulkomitoiltaan 35 metriä leveä ja 51 metriä pitkä. Kokonaisuudessaan uudella kompleksilla on alaa 2 600 neliömetriä. Vanhassa liikuntasalissa on 37×17 metrin kokoinen kenttä, uudessa hallissa kentän pinta-ala on 50×24 metriä. Siihen mahtuu täysmittainen eli 28×15 metrinen koripallokenttä sekä kolme harjoituskenttää. Hallissa on kaksi kerrosta. Kenttä ja pukuhuoneet ovat alatasolla, ylhäällä on yli kahdensadan hengen katsomo.

Uusi halli ja nykyinen halli yhdistyvät lasitetulla välitilalla, joka on lämmitettyä sisätilaa ja sen läpi pääsee kulkemaan Isokaarelta koulun sisäpihalle. Se on noin 30 metriä pitkä ja 10 metriä leveä. Nykyiseen halliin ja uimahalliin kuljetaan lasitetun tilan kautta. Siistonen kuvailee tilaa ikään kuin Lykin toriksi, joka palvelee liikuntaseurojen toimintaa, sillä se toimisi tapahtumien aikana narikkana ja lämpiönä. Siinä on valmiudet myös pop up -kahvilalle.

 

Siistonen on suunnitellut tilat niin, että se sopii monipuolisesti erilaisille sisäliikuntalajeille.

”On kuitenkin mietittävä myöhemmin kuinka uuden hallin lattia kestää mailoja, joten olisiko esimerkiksi salibandy Lykin vanhassa hallissa”, Ikonen miettii.

Vanha liikuntatila on jaettavissa kahteen osaan, uusi halli kolmeen, joten yksistään Lykki voi tarjota saaren sisäliikkujille viisi rinnakkaista liikuntatilaa.

”Tavoite on, että me pääsemme aloittamaan hallissa vielä tämän vuoden aikana. Joitakin tiedusteluja on jo tehty salivuoroista, mutta niitä ei ole vielä myönnetty. Todennäköisesti alamme jakaa niitä tammikuusta lähtien”, Ikonen sanoo.

Myös koulun piha uusiutuu. Ikosen mukaan parkkipaikkoja autoille tulee aikaisempaa vähemmän, mutta pyörätelineitä lisää.

”Lisäksi pihalle tulee pelikenttä ja kaksi koria sekä kivetetty katsomo ja kuntoiluteline.”

Liikuntahallissa on avoimet ovet 12. marraskuuta kello 16-18. Lauttasaaren yhteiskoulu sijaitsee osoitteessa Isokaari 19.

 

Vuosikymmenien uurastus

Lauttasaari-lehden perustaja Kauko Mustonen käynnisti vuonna 1979 hallihankekomitean Lykin kunniapuheenjohtajan ja ToPoLan perustajajäsenen Tom Hynnisen ideasta. Perustettiin Lauttasaaren kulttuuri- ja liikuntatilat ry eli LKL. Lauttasaaren yhteiskoulu, kuoro ja orkesteri kuulivat hankkeesta ja liittyivät mukaan. LKL toimi aktiivisesti aina 1990-luvun loppupuolelle, jolloin se laitettiin pöytälaatikkoon. Toimintansa se lopetti joitakin vuosia sitten, jonka jälkeen hallihanke siirtyi Lykin omaksi hankkeeksi. Helsingin kaupunki lahjoitti aikoinaan LKL:lle 400 000 markkaa, joka laitettiin kalliotutkimuksiin. Hallia nimittäin suunniteltiin rakennettavaksi Myllykallion sisään. Kallion sisään olisi tullut jopa 200 autopaikkaa. Hanke kuitenkin kuopattiin liian massiivisena. Hynninen on yhdessä Lykin entisen rehtorin Maarit Paldaniuksen kanssa lobannut ahkerasti liikuntahallia viime vuodet. 40-vuoden odotuksen jälkeen vuonna 2018 Hynninen laski aikakapselin yhdessä pormestari Jan Vapaavuoren kanssa uuden liikuntahallin kivijalkaan.