TEKSTI Pete Suhonen
Helsingin kaupungin tuoreella rakennusten myyntilistalla ovat myös Lauttasaaren edustalla sijaitsevan Nahkahousut-saaren telakkarakennukset.
Tiloissa kaupungin vuokralaisena on toiminut yksi Helsingin viimeisistä veneenveistäjistä, Juha Tiira, jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Nahkahousuilla on lähes sadan vuoden perinne telakkatoiminnasta.
Torstain etelämyräkkä on nostanut meriveden lähes metrin keskivettä ylemmäs. Aamupäivällä Juha Tiiran verstaan lattialla lainehtii vettä. Tiira on tottunut olosuhteeseen, mutta jos rakennukset menisivät myyntiin, hän toivoo, ettei kukaan haksahda niihin väärän mielikuvan perusteella.
”On tärkeää ymmärtää, minkälaisista rakennuksista on kyse. Jos paikalle osuisi vaikka kesäkuun korkeapaineella, kun vesi on matalalla, kaikki näyttäytyisi toisenlaiselta. On pienoinen ihme, että rakennukset yhä ovat”, Tiira sanoo.
Hän on korjannut 1920-luvulta peräisin olevia rakennuksia tarkoituksenmukaisuuden periaatteella ja omalla kustannuksellaan. Näin hän aikoo tehdä vastakin.
”Korjaamista on koko ajan.”
Alunperinkin liian alas rakennetuille, syksyisin veden valtaamille telakkarakennuksille on vaikea nähdä ostajaa, joka ne kunnostaisi. Kaupungin arvion mukaan 75 prosentin kuntoon saattamisessakin on lähes 800 000 euroa korjausvelkaa. Selvää on, että rakennukset pitäisi perustaa uudelleen.
Kaupungilla ei hoitokuluja saaresta ole. Myyntilistalla kerrottu 8,7 tuhannen euron vuotuinen hoitokulu on tosiasiassa kaupungin sisäinen siirto. “Viime vuodelta ei ole ollut muita kulukirjauksia kuin tuo maa- ja merialueiden vuokra, joka on sisäistä rahan siirtoa Tilat palvelun ja maankäytön välillä”, tiimipäällikkö Ville Vuorio Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta kertoo.
Vuokratuotto telakkarakennuksista sen sijaan on todellinen.
Joukko lauttasaarelaisia on vaatinut Nahkahousujen telakkarakennusten poistamista myyntilistalta. Toive on, että yrittäjä saisi jatkaa kaupungin merellistä strategiaa tukevaa, harvinaista elinkeinoaan kuten tähänkin asti, ilman rakennusten osto- ja korjausvelvoitteita.
“Jos rakennukset myydään, se on elämää. En aio siitä katkeroitua, vaan jatkan eteenpäin”, Tiira sanoo.
Rakennuksia ei ole suojeltu. Myös kaupunginmuseon vuoden 2008 lausunnon perusteella rakennukset ovat arvokkaimmillaan nykyisessä käytössä.
“Lauttasaaressa teollisuustoiminta on lähes kokonaan hävinnyt. Olisi tärkeää, että saarella edelleen säilyisi myös tuotantoon liittyvää elinkeinotoimintaa”, lausunnossa sanotaan.
Kaupunkiympäristölautakunnassa päätös kaupungin myyntilistasta on siirretty kahdesti pöydälle. Päätös myyntilistasta tehtäneen ensi tiistaina.
Lue myös: “Haluaisin jatkaa – Helsinki myymässä Nahkahousujen telakkarakennuksia”