Uusi teatteriryhmä tekee näytelmiä lauttasaarelaisten muistoista

Kiinnostaako näytteleminen, mutta Lauttasaaresta ei ole löytynyt teatteriryhmää? Pian löytyy, sillä 12.10. käynnistyvä Muistojen teatteri etsii näyttelijöitä uuteen harrastajaryhmään.

Lauttasaaressa alkaa lokakuussa Muistojen teatteri. (Kuva: Kotkan Muistojen teatterin kuva-arkisto)

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaareen saapuu uudenlainen teatterilaji, Muistojen teatteri. Se eroaa perinteisestä teatterista sillä, ettei valmista käsikirjoitusta ole, vaan esitystä työstetään osallistujien omista muistoista. Näin näytelmät ovat vuoropuhelua myöten täysin todellisia. Uusi harrastajateatteriryhmä käynnistyy 12. lokakuuta ja etsii nyt näyttelijöitä.

Teatteriryhmää saapuu vetämään kotkalainen Leonie Hohenthal-Antin, joka on tuonut Muistojen teatterin Suomeen ja muihin pohjoismaihin Englannista. Nähtyään Lontoossa sen esityksiä ensimmäistä kertaa hän oli täysin myyty.

”Ajatus, että tyhjä näyttämö täytetään todellisilla, eletyn elämän tarinoilla on niin aitoa. Esitykset menivät ihon alle, luihin ja ytimiin. Olin vuosia vetänyt kaikenlaisia teatteriryhmiä, mutta päätin, etten halua enää ohjata mitään muuta kuin tositeatteria”, hän kertoo.

 

Kokoontumisissa teatteriryhmäläiset kertovat muistojaan valitusta teemasta. Hohenthal-Antin kokoaa niistä synopsiksen seuraavaan kertaan, jolloin yhdessä prosessoidaan niitä, muistellaan lisää ja yhdistellään taas.

”Käsikirjoitus siis elää ja kasvaa koko ajan ja näytelmän rakentaminen on prosessi. Jokaisen muistoja kunnioitetaan ja ne pääsevät mukaan kokonaisuuteen. Tehdään aasinsiltoja ja laitetaan lihaa luiden ympärille, jotta näytelmä saadaan toimimaan.”

Useiden kokoontumiskertojen jälkeen kasassa on jokaisen ryhmäläisen muistoista koostuva, esitysvalmis näytelmä. Muistojen pohjalta sävelletään ja sanoitetaan esitykseen myös musiikki Päivi Järvisen ohjauksessa. Hohenthal-Antin haaveilee, että Lauttasaaren Muistojen teatterista saataisiin kaksikielinen.

Hohenthal-Antin korostaa, ettei mukaan tullakseen tarvitse olla lainkaan teatterikokemusta.

”Riittää kunhan on asiasta kiinnostunut sekä haluaa elävällä tavalla tulla näkyväksi ja kertoa omasta eletystä elämästään ja tarinoistaan. Historiankirjat ovat täynnä kertomuksia siitä, mitä tapahtui, muttei siitä, miltä tuntui kun tapahtui”, Hohenthal-Antin sanoo.

Muistojen teatteri 12.10. klo 14-16 alkaen Apajalla, Pajalahdentie 10 a. Osallistumismaksu Lauttasaari-Seuran jäsenille 20 e, muilta 60 e. Lisätietoja ja ilmoittautuminen ainoantin@gmail.com, puh. 050 522 2569.