Uusi ehompi koirapuisto

Kun kesä koittaa, alkaa uuden koirapuiston rakentaminen. Nyt saadaan omat aitaukset pienille ja isoille koirille, mikä helpottaa suuresti niin koirien kuin omistajien elämää.

Jos kaikki menee hyvin, Lauttasaari saa tänä vuonna uuden koirapuiston. Tällaiselta se näyttää.

TEKSTI Katja Pesonen

Ruukinlahden puistoon tulevan koirapuiston suunnitelmat ovat viimein valmiit ja rakentaminen alkaa tänä vuonna, tämän hetken suunnitelmien mukaan tulevana kesänä.

Projektinjohtaja ja maisema-arkkitehti Camilla Lindroth-Vanhala kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että puistosuunnitelma valmistellaan päätöksentekoon helmi-maaliskuun aikana.

Lauttasaaressa on tällä hetkellä kaksi koirapuistoa. Toinen niistä on Veijarivuoressa, jossa on koirien mahdollisuus päästä myös uimaan. Toinen on Myllykalliolla. Nykyisten koirapuistojen ongelma on kuitenkin se, ettei niissä ole tilaa pienten ja isojen koirien omille aitauksille, mikä on riski pikkukoirille. Niinpä monet lauttasaarelaiset pienten koirien omistajat eivät joko ole käyttäneet puistoja lainkaan tai ovat päässeet niihin käymään vain harvakseltaan silloin, kun paikalla ei näy isoja koiria.

Ruukinlahden puistoon tulevassa uudessa koirapuistossa tämä ongelma on ratkaistu. Pienet koirat saavat noin kuusisataa neliömetriä omaa tilaa ja isoilla koirilla on 1 800 neliötä tilaa temmeltää. Nämä alueet erotetaan sekä aidalla että pensasistutuksilla.

 

Koirapuisto tulee Ruukinlahden puiston itäosaan nurmikentälle ja on siksi melko tasainen, joten siitä ei tule yhtä runsasta ja metsäistä kuin Myllykallion koirapuistosta. Lindroth-Vanhalan mukaan alueen kasvillisuuteen kuitenkin panostetaan ja luvassa pitäisi olla vihreästi vaihteleva koirien keidas. Esimerkiksi puiden säilyttämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Koirapuistoon halutaan muutenkin luonnonmukaista kasvillisuutta.

”Aitauksen sisällä säilytetään puuryhmä. Muutamia puita joudutaan poistamaan huonokuntoisuuden ja aitauksen rakentamisen vuoksi. Tilalle istutetaan kuitenkin osin uusia puuryhmiä ja uusia erilaisia puulajeja, osa ehkä vähän harvinaisempia, ja lisätään näin myös puiston monimuotoisuutta. Lajit määritellään tarkemmin toteutussuunnitteluvaiheessa”, hän sanoo.

Varttuneen puuston sisälle rakennetaan pieniä aukkopaikkoja, joissa aluskasvillisuuden annetaan kehittyä niittymäiseksi. Koira-aitausta rajaavalle meluvallille istutetaan suojakasvillisuudeksi puu- ja pensasryhmiä. Vallin reunaan tulee hulevesikosteikko, jota toteutettaessa hyödynnetään nykyistä suurruohoniittykasvillisuutta ja tarvittaessa sitä täydennetään.

 

Koira-aitauksen pintamateriaalina käytetään tassuille sopivaa tassunalustaseosta. Aidat ovat kestäviä kolmilankaverkkoaitoja joiden korkeus on 1,6 ja 2 metriä. Sisäänkäynneissä on turvalliset käyntiportit eteistiloineen. Aitauksissa on roskien syväkeräyssäiliö, siivousvälineitä ja penkkejä, puunrunkoja ja merkkauskiviä.

”Puistokäytävä ja koira-aitaus valaistaan, ja puiston itäosan olemassa olevat raittiyhteydet säilytetään. Nykyiseltä puistoraitilta muodostetaan uusi raittiyhteys koira-aitaukselle ja kosteikon reunaan lisätään vahvistettu nurmipintainen huoltoreitti kapealla kivituhkapolulla. Puistoraitit ovat kivituhkapintaisia ja esteettömyyden perustasoa”, Lindroth-Vanhala lisää.

Uuden koira-aitauksen valmistuttua Myllykallion koira-aitaus poistetaan ja alue palautetaan metsäiseksi.

Puiston länsiosasta valmistellaan parhaillaan kaavamuutosta, joka mahdollistaa kuplahallin sijoittamisen alueelle. Sen tuleminen ei Lindroth-Vanhalan mukaan vaikuta koira-aitaukseen ja sen nykyisiin suunnitelmiin.