Vattuniemenkadun panimoravintola aikoo tarjota varteenotettavaa ruokaa

Ravintola avaa Vattuniemenkatu 11:een syyskuun alussa.

TEKSTI ja KUVAT Pete Suhonen

”Kun on inspiraatio, täytyy antaa palaa”, Juhani Salo sanoo ja pyyhkii hikeä otsaltaan. On elokuun ensimmäinen, ja pienpanimo Solmu Breweryn isäntä tekee 12-tuntisia työpäiviä. Syyskuun alussa hän avaa Vattuniemenkadulle panimoravintolan, josta lauttasaarelaiset ovat kohisseet somealustoilla jo pari viikkoa. Rakennuspaikallakin kysymyksiin on saanut vastata tuon tuostakin.

Salo on uteliaisuudesta ja lämpimästä vastaanotosta mielissään. Hän oli pitkään etsinyt sopivaa paikkaa Lauttasaaresta, kunnes surffimerkki Rip Curlilta vapautunut tila Vattuniemenkadulla täytti toiveet. Ravintolan myötä vuonna 2014 perustetun Solmu Breweryn panimon tuotanto keskitetään Suomusjärveltä Vattuniemeen. Olutta pannaan rakennuksen pihanpuoleisessa päässä, jonne tuotantosäiliöt on jo asennettu.

Juhani Salo. Oluen tuotantosäiliöt on jo asennettu.

Terassi neljässä tasossa

Asiakaspaikkoja ravintolaan on tulossa satakunta sisälle ja ulos hieman enemmän, yhteensä noin 220. Ulkotiloista suunnitellaan poutapäivien vetonaulaa. Sydänkesällä aurinko paistaa atriumterassille läpi päivän. Neljään tasoon rakentuva terassi laskee meren ja Veneentekijäntien suuntaan, Lauttasaaren selkäkin näkyy.

Vaikka Vattuniemenkadulla pannaan pian olutta, ravintola ei suinkaan ole pyhitetty vain oluelle. Tavoitteena on varteenotettava, merihenkinen ruokaravintola.

”Helposti lähestyttävää, mutta laadukasta ruokaa”, Salo kuvailee ja katsoo, kun työmaalle kannetaan komeaa tammiovea. Hahmottumassa olevalta ruokalistalta Salo nostaa esimerkeiksi fisuburgerit, club sandwichit, simpukat, jopa osterit. Viikonloppuna tarjotaan brunssi, mahdollisesti ala carte -listalta ja molempina päivinä. Kahvi syntyy espressokoneilla. Ravintolan olutvalikoima on laaja. Solmu Breweryn tuotteiden lisäksi hanaoluensa voi valita lähes parista kymmenestä vaihtoehdosta. Tarjolla on toki myös viinejä.

Nimi salaisuus

Kauniin valkoiseksi rapatun talon otsassa on paikka näyttävälle valomainokselle, mutta mitä siinä tulee lukemaan – sitä Salo ei vielä paljasta. Noin 800 neliömetrin kokonaisuus tilaussaunoineen toimii kuitenkin Solmu Breweryn brändisateenvarjon alla.

Hietalahdenrannassa asuva Juhani Salo ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Hän on aiemmin perustanut muun muassa vuonna 2015 avatun viini- ja ruokaravintola Vinkkelin Pieni Roobertinkadulle, sekä laadukasta pubiruokaa tarjoilevan Ludvigin Ludviginkadulle vuonna 2019.

Solmu Breweryn myötä Vattuniemenkadun eteläpäähän on muodostumassa pienoinen ravintolakeskittymä. Kadun toisella puolen sijaitsee italialainen korttelisuosikki Limone, eteläpuolen naapuri on pizza- ja kebabpaikka Kirkuk, pohjoispuolen sushiravintola Fuji Sushi. Eikä Blue Peterkään HSK:n satamassa kovin kaukana ole. ”Lauttasaareen on perustettu ravintoloita hieman varovaisesti. Asiakaskunta on kuitenkin aika suuri. Tänne mahtuu, ja uskon, että ravintolat tukevat toinen toistensa toimintaedellytyksiä”, Salo sanoo.