Vesa Sundqvist kutsuu Vattuniemeen – Helsingin suurpommituksista 80 vuotta

Vattuniemessä muistellaan perjantaina helmikuun 1944 suurpommitusten torjuntavoittoa.

Everstiluutnantti (evp.) Vesa Sundqvist kotikulmilla Myllykalliolla.

TEKSTI Pete Suhonen KUVA Antti Matilainen

Maanpuolustuskoulutus MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö, everstiluutnantti (evp.) Vesa Sundqvist on asunut Lauttasaaressa vuodesta 2009. Sundqvistin kotikadulta Puistokaarelta on vain lyhyt matka Myllykallion pelipaikoille, jossa Lautta-patteri puolusti Helsinkiä helmikuun 1944 suurpommituksissa. Kolmen helmikuisen illan ja yön aikana Neuvostoliitto teki yli 2 000 pommituslentoa pääkaupunkiseudulle, mutta Stalin epäonnistui yrityksessään pakottaa Suomi rauhaan. Jatkosodan aikana Lauttasaareen oli sijoitettu toinenkin patteri. Vattuniemen Veijarivuorella sijainnut ”Puisto” oli pääkaupungin ilmapuolustuksen lounaisen sektorin johtopatteri. Puisto-patteri ampui yli 3 000 laukausta viholliskoneita vastaan ja sitä kohti rynnäköitiin kolmesti.

Sundqvist on taustaltaan ilmatorjuntaupseeri. Hän teki aikoinaan kadettikoulussa tutkielman aiheesta ”Pääkaupunkiseudun ilmatorjunnan vaikutukset ilmavihollisen toiminnan tuloksiin jatkosodassa”. Strategisen torjuntavoiton hohto ei ole himmennyt.

”Olen edelleen vaikuttunut tuolloisista ilmapuolustusjärjestelyistä, joissa ilmatorjunta, hävittäjätorjunta sekä ilma- ja väestönsuojelutoimenpiteet yhdistyivät esimerkillisesti ja innovatiivisesti, kuten sulkuammunta ja harhautustoimet. Torjuntavoitossa tutkilla oli keskeinen rooli”, Sundqvist sanoo.

Helsinkiläisillä on perjantaina ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Veijarivuorella toisen maailmansodan taistelupaikkoihin, osana vuoden 1944 suurpommitusten muistamisten sarjaa. Muistamisten päävastuullinen järjestäjä on Sotien 1939–1945 pääkaupunkiseudun perinneyhdistys, jonka puheenjohtajana Sundqvist toimii.

Veijarivuorella on tarjolla aikamatka 80 vuoden takaiseen. Mitä Lauttasaaressa erityisesti kannattaa kokea?

”Omat suosikkini ovat ne taisteluasemat, joista ammuttiin jatkosodan viimeiset laukaukset, kahvinkorvike ja tietysti hernerokka kenttäkeittimestä.”

Miltä maanpuolustustahto vaikuttaa juuri nyt pääkaupunkiseudulla?

”Valtakunnallisesti maanpuolustustahto on ennätyksellisen korkealla tasolla kansalaisille, varusmiehille ja reserviläisillekin suunnatuissa kyselyissä. Myös pääkaupunkiseudulla maanpuolustustahto on erinomaisella tasolla. Työssäni näen tämän viikoittain. Kansalaisten kiinnostuksessa hakeutua MPK:n kursseille niin sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen kuin kokonaisturvallisuuskoulutukseen ei näy hiipumista. Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainaan on saanut entistä useamman kansalaisen kohentamaan sotilastaitojaan ja yleistä turvallisuusosaamistaan. Tämä pätee myös naisiin, joiden osuus MPK:n kurssilaisista on noin viidennes.”

Sotaa on käyty Ukrainassa kaikkinensa jo kymmenen vuotta. Näkyykö Suomessa merkkejä sotaväsymyksestä?

”En ole havainnut merkkejä tästä. Valtiojohto on myös hyvin päättäväinen ja johdonmukainen Ukrainan tukemisessa. Konkreettinen esimerkki on vaikkapa ammustuotantokapasiteettimme merkittävä lisääminen.”

Mikä on Helsingin suurpommitusten muistamisten sarjan pääviesti kaupunkilaisille?

”Haluamme vielä kerran juhlistaa, muistaa ja kiittää pääkaupunkiseudun ilmapuolustukseen osallistuneita sotaveteraaneja, lottia ja koko sotasukupolvea. Samalla tämä on lähtölaukaus veteraaniperinteen siirtämiseksi nuoremmille sukupolville, sillä joukossamme vielä olevien 2 000 veteraanin keski-ikä alkaa jo 99 vuotta. Olen tyytyväinen, jos kaupunkilaisilla vahvistuu tunne, että itsenäisyyttämme, oikeutta päättää itse omista asioistamme tulee ja kannattaa puolustaa myös tilanteessa, jossa vihollinen näyttää ylivoimaiselta. Veteraanien perintö velvoittaa.”     

Tutustu Puisto-patteriin ja ilmatorjuntaohjusjärjestelmään 16.2.

 Puisto-patterin taistelupaikkoihin voi tutustua Veijarivuorella 16.2. kello 15–20. Lottalehtoon loihditaan pommitusten tunnelmaa, kalustoesittelyssä on ilmatorjuntakonekivääri. Tutustua voi myös tuliasemaan, josta ammuttiin jatkosodan viimeiset laukaukset. Kenttäkeittimestä myydään hernerokkaa ja ravintola Paseossa voi puolestaan ryypätä kahvinkorviketta. Helpoiten paikalle suuntaa joko Itälahdenkadun tai Purjeentekijänkujan päästä. Myös HSK:n satamassa tapahtuu. Asiantuntijat Ahti Lappi ja Marko Honkanen luennoivat Helsingin suurpommituksista ja nykyaikaisesta ilmapuolustuksesta ravintola Blue Peterissä kello 16, 17.30 ja 19. Ravintolan edustalla on kello 16–20 nähtävissä moderni ilmatorjuntaohjusjärjestelmä ja maalinosoitustutka. Taistelijan varusteita on sovitettavissa.