Vessa hajosi – Lauttasaaren päiväkoti myöhästyy taas

Ensin urakoitsija meni konkurssiin, sitten oli pulaa puusepistä ja lopuksi hajosi vessa. Lauttasaaren päiväkotiin voi muuttaa vasta helmikuun lopulla.

Päiväkoti Lauttasaari marraskuussa 2019. (Kuva: Pete Suhonen)

TEKSTI Pete Suhonen

Hartaasti odotetun Lauttasaaren päiväkodin rakennusvaiheet Isokaarella ovat olleet värikkäät, joskaan eivät riemunkirjavat. Työt tontilla alkoivat kesällä 2017 niin vauhdikkaasti, että rakennuslupaakaan ei ehditty odottaa. Puut alkoivat kaatua, graniitti halkesi. Kaadoista viestitettiin lähialueen asukkaille metsätyökoneella, räjäytyksistä kerrottiin päivää ennen paukkuja. Tärkeän päämäärän vuoksi asukkaat antoivat kuitenkin paljon anteeksi eikä Lauttasaari-Seurakaan  pahemmin rähissyt puutteellisesta viestinnästä, saati ylimielisestä lupa-asioiden hoidosta.

Urakoitsija konkurssiin

Varsinainen rakentaminen eteni vähemmän vauhdikkaasti. Kaupungin valitsema kokonaisurakoitsija MM-Yritysrakentaja Oy oli osoittautunut hitaaksi muuallakin ja muissakin vastuissaan. Klaukkalassa jäähallin valmistuminen oli myöhästynyt pahasti. Keravan kaupunki taas oli purkanut sopimuksen uimahallin rakentamisesta, koska osa aliurakoitsijoista oli jäänyt turhaan odottamaan yhtiöltä saataviaan. Toukokuun puolivälissä 2018 Helsinki seurasi Keravan esimerkkiä. Kaupunki ilmoitti ottavansa Lauttasaaren päiväkodin työmaan haltuunsa ja purkavansa sopimuksen urakoitsijan kanssa. Syyksi kerrottiin, että työt eivät olleet edenneet aikataulussa. Syyskuussa MM-Yritysrakentaja ajautui konkurssiin.

Lisäaikaa itseltä

Pääurakoitsijaksi ryhtyi kaupungin oma yksikkö Stara. Marraskuun puolivälissä 2018 kaupunki kertoi, että päiväkoti valmistuu marraskuussa 2019, siis reilut puoli vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulustaan. Kului talvi, kevät, kesä, tuli syksy. Ja taas oli otettava kalenterit esiin: Stara toivoi lisäaikaa haastavien sisätöiden takia. Esimerkiksi puupaneloinnit olivat osoittautuneet konstikkaiksi ja taitavista puusepistä oli pula. Mikäs siinä. Kaupunki myönsi lisäajan itselleen. Päiväkoti olisi muuttovalmis 19. joulukuuta.

 Vessa hajoaa

Kaikki näytti vihdoinkin hyvältä. Toiminta ja tohina Isokaarella alkaisi muuton jälkeen heti tammikuun alkupäivinä eikä mikään voisi enää mennä vikaan.

Mutta sitten hajosi vessa.

Projektinjohtaja Pentti Salo Helsingin kaupungilta, Lauttasaaren päiväkoti ei valmistukaan tämän vuoden puolella. Mitä tapahtui?

“Väestösuojassa sattui vesivahinko. Suojan vessanpönttö oli alkanut vuotaa ja pahaksi onneksi viemäröinnin sulkuventtiilikin oli kiinni. Sellainen huonojen sattumien summa. Nyt on menossa kuivaus. Vesi sinällään oli puhdasta, vuotanut pönttö oli käyttämätön.”

Milloin väestösuojan lattia on kuiva?

“Arvion mukaan helmikuun alkupuolella. Vesivahinkojen korjausaikataulua kukaan ei kuitenkaan voi täysin varmasti arvioida.”

Milloin tiloihin voidaan muuttaa?

“Arvioni mukaan helmikuun loppupuolella.”