Yksin hyvä, yhdessä parempi

Lauttasaaressa on enemmän yksinasuvia kuin Helsingissä keskimäärin. Larun parittomat -ryhmä on lähtenyt taistoon yksinäisyyttä vastaan.

Lauttasaarelaiset Heidi Wallenius ja Jonna Rosimo haluavat vahvistaa saarelaisten yhteisöllisyyttä ja tuoda samanhenkiset yhteen.

TEKSTI ja KUVA Katja Pesonen

Vuonna 2015 Lauttasaaressa oli yhden hengen talouksia 6 088. Se on puolet saaren talouksista eli noin 49 prosenttia saarelaisista asuu yksin. Luku on hieman suurempi kuin Helsingissä keskimäärin, kun kokonaisuudessaan kaupungin talouksista 48 prosenttia on yhden hengen talouksia.

Helsingin Larun parittomat : ) on hyväntuulinen Facebook-ryhmä, jossa lauttasaarelaiset voivat etsiä itselleen kaveria tai kumppania. Saarelainen Heidi Wallenius perusti ryhmän keväällä 2016.

Hän sai inspiraation siihen omasta äidistään, joka jättäytyi pois työelämästä oltuaan yrittäjänä kaksikymmentä vuotta. Ei ollut koiraa, joka yleensä kirvoittaa keskusteluja täysin tuntemattomien kanssa. Ei ollut ryhmässä tapahtuvia harrastuksia. Miten siinä tilanteessa kypsään aikuisikään ehtinyt yksilö voisi tavata uusia ihmisiä?

”Parittomuus on laaja käsite. Ryhmässä on mukana myös parisuhteessa olevia, mutta he etsivät kaveria vaikka oluelle tai harrastuksiin. Se, että on esimerkiksi tapailusuhteessa ja asuu omassa kämpässä ja pitää kiinni myös omasta elämästään ei sulje pois sitä, että kokee tarvetta löytää seuraa itseään kiinnostavaan tekemiseen. Ehkä työyhteisöstä ei löydä uusia tuttavuuksia ja voihan parisuhteessakin elää aika pienessä maailmassa”, Heidi sanoo.

”Ja voihan sen ajatella niinkin, että on Lauttasaaressa pariton”, lisää Jonna Rosimo, yksi ryhmäläisistä.

Jos kaikki kaverit asuvat muualla, on takuulla mukavaa tehdä jonkun kanssa asioita myös nimenomaan siinä omassa kaupunginosassa.

Joulun alla ryhmä on ollut monelle tärkeä. Jos on vasta eronnut tai lapset ovat ensimmäistä kertaa joulun pois kotoa, juhlapäivänä synkkyyden tunne saa helposti otteen.

”Ryhmästä on löytynyt silloin vertaistukea, muita samassa tilanteessa olevia, joiden kanssa on voitu viettää joulua”, kertoo Heidi.

 

Tällä hetkellä Helsingin Larun parittomissa on 769 jäsentä. Suurin osa on yli 30-vuotiaita. Se on suljettu ryhmä, mutta jotkut tapahtumakutsut voidaan laittaa julkisiksi, jos vaikka uusiakin ihmisiä kiinnostaisi. Siellä on haettu seuraa laskettelemaan, museoihin, teatteriin, ravintolaan.

”Joskus olen heittänyt sinne kutsun lähteä Kampelaan parille ja sinne onkin tullut muutamia ihmisiä, sekä miehiä että naisia”, Jonna sanoo.

Hän itse meni ryhmään mukaan rennolla fiiliksellä.

”Liityin ryhmään sillä mielellä, että kun nyt kuulun melkein kaikkiin muihinkin Lauttasaaren Facebook-ryhmiin.”

Kavereiden lisäksi ryhmän kautta on muodostunut myös ainakin pari pariskuntaa.

”Olen saanut kiitosta siitä, ettei Larun parittomat ole mikään sinkku- ja tyrkkyryhmä. Siellä käyvät kyllä välillä kääntymässä myös Tinder-ihmiset, mutta kun he huomaavat, ettei siellä ole bikinikuvia tai sitä tyrkkymeininkiä, he lähtevät pois”, Heidi nauraa.

”Itse olen käynyt ryhmän kautta treffeillä vain kerran ja meillä ei ollut tulevaisuutta. Ryhmässä on helppo kuitenkin löytää kavereita ja samanhenkistä seuraa, mutta ei minulla olisi mitään vakavampaakaan suhdetta vastaan. Siellä keskustellaan monista eri asioista, ja itse olen saanut jopa it-tukea. Se on todella positiivinen ryhmä. Siellä ei ole sellaista kuittailua ja sotaa, mitä monissa muissa fb-ryhmissä”, lisää Jonna.

Heidi ei ole itse enää pariton. Hän ei tavannut miestä kuitenkaan tässä Facebook-ryhmässä vaan, no, siinä Tinderissä.

 

Lauttasaaren apurit

Eikö kotona ole ketään, joka saisi taulun seinälle tai viemärin avattua? Huutaako jääkaappi tyhjyyttä, muttet kykene menemään kauppaan, koska makaat kipeänä sängyn pohjalla? Facebook-ryhmä Lauttasaaren apurit on yksinasuvan tuki. Siellä olevat henkilöt auttavat ilmaiseksi kaikenlaisissa pienissä arjen askareissa. Koiran lenkkiapua, kaupassakäyntiä, lampun asennusta, pikkunikkarointia, tietokonepulmien ratkomista, muuttoapua. Ryhmä on julkinen ja siellä on tällä hetkellä lähes 500 jäsentä.