Asukaspysäköinti kiinnosti saarelaisia

Lauttasaari-Seuran järjestämä asukaspysäköinti-ilta 16. huhtikuuta kiinnosti saarelaisia. Tilaisuudessa kaupunkisuunnitteluviraston liikenneinsinööri Juha Hietanen kertoi, että yksi peruste asukaspysäköinnille on metron tulo alueelle. Halutaan välttää, että liityntäliikenne valtaisi asukkaiden paikkoja. Jo nykyisin alueella on runsaasti ulkopuolista pysäköintiä.

Uusi pysäköintitapa tulee koskemaan kaikkia katu- ja yleisiä alueita saarella. Maanantaista perjantaihin kello 8-20 välisenä aikana alueilla saa pysäköidä vapaasti vain asukas- ja yrityspysäköintitunnuksella. Muu pysäköinti on sallittua enintään neljä tuntia pysäköintikiekkoa käyttäen maanantaista perjantaihin kello 8-20 välisenä aikana. Viikonloppuisin ja kello 20-06  pysäköinti on vapaata. Kullakin kadulla sallittu pysäköinti ilmenee kohteen liikennemerkistä. Pysäköinnin valvontaa alueella tullaan tekemään, kertoi liikenneinsinööri Jari Tikkanen.

Asukasillan osallistujista suurin osa piti uutta järjestelyä kaupungin rahankeräyskeinona, mutta kannattajiakin löytyi. Suurinta huolta herätti se, miten työpaikoilleen saarelle tulevat ihmiset pystyvät järjestämään liikkumisensa. Yrityspysäköintitunnusta ei saa työmatkoja varten, vaan yrityksen tulee tarvita autoa työajoihin.

Järjestelmä voimaan syksyllä koko saarella

Liikennemerkkien asentaminen kestää useita kuukausia. Merkit ovat aluksi huputettuina. Tällöin pysäköinti jatkuu vielä ennallaan. Tavoite on, että huput poistetaan ja pysäköinti muuttuu koko saarella ensi syksynä.

Tunnuksia ei voi vielä lunastaa. Tunnusten lunastaminen on mahdollista noin kuukautta ennen pysäköintimuutoksen voimaantuloa. Rakennusvirasto tiedottaa asukkaille myöhemmin ohjeet tunnuksen hakemisesta.

Lauttasaaressa tunnuksen hinta on 9 euroa kuussa, joka on puolet vanhojen asukaspysäköintialueiden hinnasta. Kuukausihinta nousee yhdellä eurolla kuussa vuosittain vuoden 2021 alkuun saakka. Kaupunki tiedottaa käytännön järjestelyistä ja antaa ohjeet tunnuksen hakemiseksi.

Ensimmäinen asukaspysäköintitunnus tulee hakea henkilökohtaisesti.