Hyväksyykö kokoomus Seurasaarenselän jättitäytöt – tilaisuus Lauttiksessa tänään kello 17

Seurasaaren selän äärellä on Lauttasaaren lisäksi niin Kaskisaari, Kuusisaari, Munkkiniemi, Meilahti kuin Töölökin Hietaniemen uimarantoineen.

TEKSTI Pete Suhonen

Kokoomus on nauttinut Lauttasaaren suurimman puolueen asemasta vuosikymmenet. Ajan saatossa Lauttasaaresta on satanut satojatuhansia ääniä kokoomukselle. Esimerkiksi kevään eduskuntavaaleissa puolue keräsi 42 prosentin kannatuksen saarella.

Viime vuosina kokoomuksen ja lauttasaarelaisten näkemykset eivät ole kohdanneet kaupunkisuunnittelun suurissa kysymyksissä. Lauttasaari on kasvanut 2000-luvulla tuplasti muuta Helsinkiä nopeammin, ja kasvuvauhti on kiihtymässä entisestään kokoomuksen tuella. Esimerkiksi Koivusaarta, joka kolminkertaistetaan 5 000 asukkaan kaupunginosaksi meritäytöin, kannatti koko kokoomuksen valtuustoryhmä lauttasaarelaista Mia Nygård-Peltolaa lukuun ottamatta.

Nyt kaupunkiympäristölautakunnan päätettävänä olevat Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan suunnitteluperiaatteet ovat tuomassa pohjoiseen Lauttasaareen ja Salmisaareen 10 000–15 000 uutta asukasta. Käytännössä saarelle perustetaan uusi kaupunginosa. Se levittäytyisi meritäytöin Seurasaarenselälle, jonka veden laatu on jo nyt välttävä. Seurasaarenselästä nauttivat kymmenet tuhannet kaupunkilaiset, lähimmät asuinalueet ovat Lauttasaaren lisäksi Töölö, Meilahti, Kaskisaari, Kuusisaari, Lehtisaari ja Munkkiniemi.

Lauttasaarelaisista 88 prosenttia vastustaa meritäyttöjä (Taloustutkimus Oy, 2022). 83 prosentin mielestä saarta ei tulisi kehittää kantakaupunkimaiseksi. Vireillä olevat tai vahvistetut kaavat mukaan lukien Lauttasaaren väkiluku lähes tuplaantuisi nykyisestä 25 000 asukkaasta 50 000 asukkaaseen suunnitteluperiaatteiden myötä.

Aikooko kokoomus kannattaa kaupunkiympäristölautakunnalle ehdotettuja suunnitteluperiaatteita, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierunen?

”Kuulimme eilen (26.4.) valtuustoryhmässämme virkamiesesittelyn aiheesta ja kävimme sen jälkeen myös perusteellisen keskustelun. Tunnistimme ryhmässämme alueen asukkaiden huolet muun muassa asukasmäärän lisäykseen ja liikenteeseen liittyen. Esittelyn jälkeen meille jäi vielä avoimia kysymyksiä, joihin haluamme saada vastauksen ennen lautakunnan päätöksentekoa eli tarkoituksemme on siis käydä asiaa vielä läpi ennen lopullista kannanmuodostusta.”

Saarella huolista suurin on merentäytöt.  

”Esitimme huolemme myös merentäytöistä ja niiden laajuudesta esittelijälle. Myös tästä asiasta haluamme tietoa enemmän ennen päätöksentekoa.”

Valtuustopuolueet kertovat tänään 27.4. kello 17 alkaen kantojaan suunnitteluperiaatteisiin kauppakeskus Lauttiksen ylätasolla. Lautakunta päättää asiasta 9. toukokuuta.

Länsiväylän osayleiskaavan valmistelu ei mene pintaa syvemmälle