TEKSTI Pete Suhonen
Vattuniemen Veneentekijäntiellä avataan koko Suomen veneilykausi ensi perjantaina ja lauantaina. Suomiveneilee-tapahtumassa on koeajettavina kymmeniä veneitä ammattitaitoisen kipparin kanssa, ja myös tienvarren liikkeet juhlivat tuotetorein kesäkautensa starttia.
Veneentekijäntie on lauttasaarelainen ylpeys, Suomen suurin venealan palvelujen keskittymä. Se on myös vertailukelpoinen suurten veneilymaiden vastaaviin keskittymiin: venekauppoja, säilytystä, korjaamoja sekä veneilijän tarvitsemat varusteet ja tarvikkeet.
Vaikka lauttasaarelaisesta näkökulmasta veneet kuuluvat erottamattomasti kaupunkikuvaan, Helsingin merellinen strategia ei toistaiseksi ole veneilijöitä juuri huomioinut. Venealan keskusliitto Finnboatin Jarkko Pajusalo puolustaa hanakasti veneilyn asemaa osana kaupungin vetovoimaa.
”Helsinki on maailman ehkä merellisin pääkaupunki ja veneily on osa Helsingin identiteettiä. Siksi Helsingin merellisen strategian on syytä ottaa huomioon veneilyn kokonaisuus – veneet ja niiden tarvitsemat tilat vuoden ympäri, veneilymahdollisuudet ja kaupalliset palvelut veneilijöille. Jos yksikin puuttuu, niin kolmijalkainen tuoli kaatuu. Kaupungin vaakunassa on vene”, Pajusalo muistuttaa.
Veneilijät veronmaksajina
”Kaupungilla pitää olla selkeä vastaus veneilijälle kysymykseen, miksi veneeni olisi Helsingissä. Nyt ovi näyttää aukeavan vain ulospäin ja maakunnissa palvellaan sekä paikallisia että yhä enenevässä määrin helsinkiläisiä veneilijöitä, kun Helsingissä yritetään vaihtelevalla menestyksellä palvella helsinkiläisiä”, Pajusalo sanoo. Hänen mukaansa ennen pitkää myös osa veneilijöistä, eli veronmaksajista, lähtee, jos palvelut eivät parane.
”Maankäytön haaste veneiden säilytyksessä on ymmärrettävä, mutta siihen on tehostamiskeinoja. Tehokkain on kaupallisen toimijan tapa hyödyntää neliöt. Erityisesti kerroksittain säilyttämistä on syytä laajentaa.”
Suomessa veneily on lähes koko kansan harrastus. Helsingissä on arvion mukaan noin 50 000 veneilijää perheenjäsenet huomioiden.
”Varsinaisesta eliittilajista ei ole kysymys”, Pajusalo muistuttaa.
Tuotetoreja, koeajot non-stop
Venealan toimijoiden yhteisessä Kevätkarnevaalissa on mahdollisuus päivittää veneen varustusta, täydentää miehistön veneilyvaatteita ja -asusteita sekä koeajaa veneitä. Alueella on laaja valikoima alan palveluita korjaustelakasta venetarvikemyymälöihin. Kevätkarnevaaleilla voi maksuttomasti koeajaa moottoriveneitä, joita on yli 20. Koeajot pyörivät non-stop. Koeajoille lähdetään puolen tunnin välein. Viimeinen lähtö on perjantaina kello 18.30 ja lauantaina klo 15.30. Koeajo on maksuton.
Suomi veneilee Veneentekijäntiellä perjantaina kello 12–19 ja lauantaina kello 11–16. Lisätiedot ja koeajettavat veneet täällä.
Tutustu ainakin näihin!
Pyysimme Jarkko Pajusaloa nostamaan esiin kolme venettä, jotka antavat kuvan koko venekirjosta Suomi veneilee -tapahtumassa.
Candela C-8
”Foilaava täyssähkövene (kuvassa).”
Highfield Classic 34 RIB
”Tapahtuman kompaktein vene”
Marex 330
”Yli 10-metrinen matkavene. Marexin ja Highfieldin väliin mahtuvat kaikki moottoriveneiden propulsiovaihtoehdot sähköstä sisämoottoreihin.”