Asukkailta täystyrmäys Länsiväylän skenaarioille ­– kaupunki myönsi julkaisseensa virheellisen kyselyn

Asukastilaisuus järjestettiin Lauttasaaren yhteiskoulun Julius-salissa.

TEKSTI Pete Suhonen

Lauttasaaren yhteiskoulun Julius-saliin saapui noin 80 asukasta keskustelemaan Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan skenaarioista. Kaupungin suunnittelijoista paikalla oli yleiskaavapäällikkö Pasi Rajala ja johtava yleiskaavasuunnittelija Saija Miettinen-Tuoma.

Rajala myönsi heti tilaisuuden aluksi, että kaupunki julkaisi toissa viikolla virheellisen skenaariokyselyn. Lauttasaari-lehden esiin nostama virhe esiintyi kyselyssä kuuden vuorokauden ajan. Rajala lupasi, että virhe huomioidaan kyselyn tuloksissa ja vuorovaikutusraportissa. Kuinka se tapahtuu, jäi epäselväksi.

Tunnelma salissa muuttui kiihkeäksi heti Rajalan puheenvuoron jälkeen. Rajalaa grillattiin kovin sanoin.  ”Miksi haluatte tuhota Lauttasaaren”, kysyttiin. Moni ihmetteli, miksi kaupunki julkaisee skenaariokyselyn, jossa ei voi ottaa kantaa sen puolesta, että nykytilanne säilyy. Skenaariosta riippuen Länsiväylän ympäristöön yritetään saada 1 500–12 000 uutta asukasta.

Kaupungin laatimat neljä skenaariota esitteli Miettinen-Tuoma. Esitys herätti hilpeyttä, sillä kaupungin skenaarioiden kuvamateriaali muuttui sitä loistokkaammaksi, mitä suuremmasta väestönkasvusta Lauttasaareen oli kyse.

Moottoritietä puolustettiin voimakkaasti. 50 vuotta Gyldenintiellä, lähellä Länsiväylää asunut rouva kertoi, ettei ole koskaan kokenut moottoritietä haitaksi. Samoilla linjoilla oli omassa puheenvuorossaan Ville Elomaa. ”Pelkkä baanakin tulee tuhoamaan pohjoisen Lauttasaaren rantoja”, Elomaa sanoi. Liikenneneuvos Henrik Lundsten muistutti, että moottoritie on turvallisin tietyyppi.

Illan aikana ehdittiin käyttää 17 pyydettyä asukaspuheenvuoroa. Yhdessä puheenvuorossa kaupunkia pyydettiin säästämään Lauttasaaren arkkitehtoniset helmet. Muissa puheenvuoroissa kritisoitiin vahvasti Länsiväylän mahdollista muuttamista kaduksi ja kaupungin kasvusuunnitelmia Lauttasaareen.

”Lauttasaari on onnellisten saari, älkää viekö sitä meiltä”, Lauttasaari-Seuran kannan esittänyt Katri Penttinen vetosi ja nosti esiin, että Lauttasaari on jo nyt kasvanut 2000-luvulla tuplasti enemmän kuin Helsinki. Penttinen myös muistutti, että lauttasaarelaisten mielipiteet alueen kehittämiseen on tutkittu tutkimuslaitoksen toimesta.

Moni kysyi, kuinka lauttasaarelainen mielipide tulee näkymään kaavan jatkovalmistelussa. Rajala sanoi, että muillakin kuin lauttasaarelaisilla on oikeus mielipiteeseen alueen suunnittelusta.

Rajalan mukaan osayleiskaavan sparrausryhmän palaute viedään kaupunkiympäristölautakuntaan. 16 hengen sparrausryhmässä oli Lauttasaari-lehden tietojen mukaan vain kuusi lauttasaarelaista, vaikka Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan tarkastelualueen ihmisistä yli 80 prosenttia asuu Lauttasaaressa.

Lauttasaaresta valittuja päättäjiä tilaisuus kiinnosti heikosti. Läsnä olivat vain varavaltuutetut Sirpa Asko-Seljavaara (kok.) ja tilaisuutta järjestänyt Lauttasaari-Seuran Katri Penttinen (kok.). Valtuutetut Mia Nygård-Peltola (kok.) ja Nasima Razmyar (sd.) eivät olleet paikalla. Lauttasaarelaisista varavaltuutetuista yleisöstä puuttuivat myös Saana Rossi (vihr.), Aino Tuominen (vihr.), Sanna Perunka (LiikeNyt) ja Eeva Kärkkäinen (kesk.).

Länsiväylän skenaariokyselyyn voi vastata täällä.