Puolueet Lauttiksessa, tupa täynnä – Länsiväylän periaatteiden läpimeno kiikun kaakun

Lauttasaarelaiset tyrmistyttäneet Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan suunnitteluperiaatteet menevät tuskin sellaisenaan läpi. Ehdotuksen palauttaminen takaisin virkamiesvalmisteluun kajastaa. Meritäytöistä ei yksikään puolue myönnä pitävänsä.

Puolueet paikalla. Vasemmalta Otso Kivekäs (vihr.), Noora Laak (vas.),  Silja Borgarsdóttir Sandelin (RKP), Jarmo Räikkönen (liik.), Maarit Vierunen (kok.), Eeva Kärkkäinen (kesk.), Olli-Pekka Koljonen (sd.), Mika Ebeling (kd.)

TEKSTI Pete Suhonen

Täysi tupa lauttasaarelaisia saapui Lauttikseen kuulemaan valtuustopuolueiden edustajien kantoja Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan suunnitteluperiaatteisiin. Lauttasaarelaiset tyrmistyttäneistä periaatteista päätetään kaupunkiympäristölautakunnassa toukokuussa.

Lauttiksessa edustettuina olivat kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset.

Kaupunkiympäristölautakunnassa istuva Otso Kivekäs lupasi, että vihreät äänestää ehdotuksen valmisteluun palauttamisen puolesta. Kivekkään mukaan lähiluonto on tärkeä. Hän ei sulkenut merentäyttöjä täysin pois, mutta totesi, että Seurasaarenselän tilaa ei saa heikentää vaan sitä pitää parantaa. Vihreät ei ole valmis Länsiväylän viemiseen tunneliin. Kivekkään mukaan tunnelin louhe käytettäisiin merentäyttöihin, joiden päälle rakennettaisiin. ”Mutta sekään ei tekisi hankkeesta kannattavaa”, hän sanoi.

Myös vasemmistoliiton Noora Laak totesi, että puolue on valmis palauttamaan suunnitteluperiaatteet valmisteluun. RKP:n mukaan meritäytöistä on pidättäydyttävä kokonaan. ”Vuoden 2016 yleiskaavaa ja Koivusaaren suunnitelmia vastustanut RKP ei tule kannattamaan suunnitteluperiaatteiden hyväksymistä”, kertoi Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Kokoomus ja SDP empivät

SDP:n Olli-Pekka Koljosen mukaan puolue haluaa aikaa lisäselvityksille. Koljonen sai aikaan voimakkaan yleisöreaktion, kun hän arvotti Sipoon metsät Lauttasaaren merialueita tärkeämmiksi. Yhden asian hän sanoi SDP:n jo päättäneen: Pyrkän urheilukentän tulee säilyä. Samaa mieltä olivat kaikki paikalla olleet valtuustopuolueet. Jalkapalloseura PPJ:n Hannu Rosokivi oli puheenvuorossaan kuvaillut Pyrkkää “Lauttasaaren Wembleyksi”, jolla on valtava kulttuurihistoriallinen arvo.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierunen oli kovan paikan edessä. Yleisökysymyksissä tivattiin, miten Lauttasaaren valtapuolue aikoo suhtautua suunnitteluperiaatteisiin, jotka toisivat saarelle jättikasvun ja laajat meritäytöt muuttaen peruuttamattomasti Lauttasaaren ominaislaadun. Vierunen yritti rauhoitella yleisöä kertomalla, että kokoomus tarkastelee kriittisesti asukasmäärää, liikenneratkaisua ja meritäyttöjä. Kun hän kysyi yleisöltä, haluaako Lauttasaari tunnelin, sali huusi, ettei halua. Vierunen vakuutti, että kokoomus tekee kaikkensa, jotta rakentamisen haitta on nykyisille asukkaille mahdollisimman pieni. Yleisöstä muistutettiin Vieruselle, että  88 prosenttia lauttasaarelaisista vastustaa meritäyttöjä (Taloustutkimus Oy).

Kaupunkiympäristölautakunnan ulkopuolella istuvat puolueet, keskusta, liike nyt ja KD, kertoivat kaikki vastustavansa tunneliratkaisua sekä meritäyttöjä Seurasaarenselälle. Niin keskustan Eeva Kärkkäinen kuin liike nytin Jarmo Räikkönen saivat useita aplodeja kritisoidessaan suunnitteluperiaatteiden mittakaavaa. Kenties eniten yleisön suosionosoituksia keräsi kuitenkin KD:n Mika Ebeling, jonka mukaan lähidemokratiaa pitäisi vahvistaa.

Perussuomalaiset vaa’ankielenä

Tilaisuuden perusteella suunnitteluperiaatteiden läpimeno lautakunnassa, ainakin sellaisenaan, näyttää hyvin epävarmalta. Toistaiseksi suopeimmin periaatteisiin suhtatutuvalla kokoomuksella ja SDP:llä on lautakunnassa yhteensä kuusi paikkaa, samoin kuin palauttamista ajavilla vihreillä, vasemmistoliitolla ja RKP:llä. Perussuomalaiset näyttävätkin nousevan vaa’ankieleksi. Jos perussuomalaisten ainut lautakuntajäsen äänestää periaatteiden palauttamisen puolesta, äänestystulos olisi 7–6.

Se nostattaisi Lauttasaaressa todennäköisesti riemun.

Paneelikeskustelun järjesti Lauttasaari-Seura, ja sen avasi Seuran kaupunkiympäristötyöryhmän puheenjohtaja Katri Penttinen. Paneelin vetivät lauttasaarelaiset toimittajat Minna Pyykkö ja Juha Laaksonen.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Länsiväylän osayleiskaavan suunnitteluperiaatteita 9. toukokuuta.

LUE MYÖS

Puolueet Lauttiksessa, tupa täynnä – Länsiväylän periaatteiden läpimeno kiikun kaakun

Länsiväylän osayleiskaavan valmistelu ei mene pintaa syvemmälle