Tässä pelipaikat Lauttasaaren jäätelökesään

Olivier Lucas pitää artesaanijäätelöiden vitriinissään 13¬15 astetta pakkasta.

TEKSTI Pete Suhonen

Ranskalaisen konditoria-kahvila Le Jardinin pomo, suklaaleipuri ja kondiittori Olivier Lucas toi jäätelökoneen Lauttasaarentielle kesäkuun alussa. Artesaanijäätelöä syntyi alkuvaiheessa 28 litraa päivässä, mutta tuotantoa on lisätty kesän lämmetessä.

”Hyvän gelaton tekeminen on matematiikkaa. Minulle tärkein asia on maku. Pyrin myös siihen, että rasvaa ja sokeria ei käytetä liikaa. Sorbeteissa hedelmäpitoisuus on yli viisikymmentä prosenttia. Ranskassa sorbetin hedelmäpitoisuus säädelty. Vadelmasorbetissamme hedelmää on kuusikymmentä prosenttia”, Lucas kertoo.

Vaniljatangoista alkaen

Le Jardinin gelatoissa tai sorbeteissa ei käytetä lainkaan lisä- tai väriaineita. Esimerkiksi vaniljajäätelö syntyy vaniljatangoista alkane. Mauista vaikein on pistaasi, pähkinä on itsessään lähes pelkkää rasvaa.

”Pyrin siihen, että gelato on suuntuntumaltaan helposti syötävää. Sen tulee olla parhaimmillaan miinus 13-asteisena”, Lucas kertoo.

Nyt Le Jardinin vitriinissä on seitsemää makua talon omaa kylmää: vaniljaa, sitruunaa, vadelmaa, mansikkaa, pähkinää, pistaasia ja suklaata. Sitruuna ja vadelma ovat sorbetteja, ja siis vegaanisia. Jäätelöä saa pikariin 4,40 euron hintaan.

Lucas pitää jäätelönsä tuoreena. Uutta syntyy kahvilan jokaisena aukiolopäivänä keskiviikosta sunnuntaihin, myynnissä oleva gelato ei ole koskaan yli kahden päivän ikäistä.

Gelatoa Veneentekijäntieltä

Juuri Veneentekijäntiellä avannut kahvila Norge on saaren tuorein irtojäätelöpaikka. Skandihenkeen sisustettu kahvila on ravintolalaitteita maahantuovan Primulatorin show roomin jatke. Tarjolla on konditoriatuotteiden, smoothien ja kahvien lisäksi pehmistä sekä itse tehtyä gelatoa.

”Valmistamme sen ja sorbetin paikan päällä vaihtuvissa mauissa”, Jutta Aho Norgesta kertoo. Annoshinta on 4,50 euroa. Norgesta saa myös pehmistä neljällä eurolla: vaniljaa, suklaata tai sekoitusta. Uusi kahvila on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–16.

Kesäkuun alussa avatusta Norgesta saa myös pehmistä.

Paseostakin talon omaa

Myös Veijarivuoren rantaravintola Paseo on panostanut jäätelöön.

Omasta jäätelökoneesta syntyy kolmen sortin: sitruunasorbettia, karamelli- ja vaniljagelatoa. Gelatot ovat gluutenittomia ja vähälaktoosisia. Pasen pienen pikariannoksen hinta on 4,50, ison 5,70  euroa. Strösseli tai kastike tuo puoli euroa lisää. Annos tarjoillaan Paseon oman nimikkokeksin kera. Paseo myy gelatoaan myös ulos. Kympillä saa puoli litraa kotiin.

Paseon gelato saa nimikoidun keksin kyytiinsä.

Makersista espoolaista

Heikkiläntien Makers Kahvila myy espoolaisen Gelato Clubin artesaanijäätelöä. Mauista tumma suklaa ja sorbetti ovat vegaanisia. Herkku tarjotaan vohvelin päällä tai suoraan kupista. Kahvila Makers on kesätauolla 9. heinäkuuta asti.

Kassarin kioski

Ingmanin yrittäjävetoisista jäätelökioskeista yksi on  tutulla paikalla Lauttasaaren Paviljongin kyljessä. Kioskia kuten ravintolaakin vetää yrittäjäpariskunta Tommi ja Pia Leppälä. Kioskin valikoimassa on 23 makua. Jäätelön saa kippoon, ”softis-vohveliin” tai aitoon vohveliin. Suosituin maku tällä hetkellä on Oreo. Pallon saa 3,90 eurolla, kaksi 4,50 eurolla.

Paviljongista löytyy pehmiskone, joka tuuttaa suklaata, vanilja ja makujen sekoitusta niin ikään 4,50 euron hintaan.

Joinakin kesinä lauttasaarelaisia on ilahduttanut myös Lauttiksen kulman Pingviini-jäätelökioski. Tänä kesänä sellaista ei ole tule.

Lauttasaaren ainut jäätelökioski on Kasinonrannassa.

Artesaanijäätelöä täältä!

Le Jardin, Lauttasaarentie 5

Norge, Veneentekijäntie 10

Paseo Café & Grill, Itälahdenkatu 1A

Makers Kahvila, Heikkiläntie 10 (kesälomalla 9.7. asti).

Suomalaiset: 12 litraa vuodessa

Suomalaiset ovat suuria jäätelön ystäviä. Kulutus asukasta kohden on 12 litraa vuodessa. Se on maailman kärkiluokkaa ja Euroopan huippu.

Viime vuosina artesaanijäätelön suosio on noussut jyrkästi. Kuluttajat ovat kiinnittäneet huomionsa puhtaisiin makuihin ja käsityöhön.

Gelaton ammattimaiseen valmistamiseen tarvitaan pastörointi- ja jäätelökonetta sekä shokkipakastinta. Gelaton pääraaka-aine on tavallisesti täysmaito. Rasvan määrä on pienempi kuin perinteisessä jäätelössä. Liian suuri rasvapitoisuus tekee gelatosta kovaa.

Lähde: Avec-media